Plavi puževi u milanskoj katedrali

U saradnji s katedralom i milanskom Operom d’Arte, “Cracking Art Group” je smjestila 50 skulptura puževa na krov
119 pregleda 1 komentar(a)
Puževi, Duomo, Foto: Travelblog.it
Puževi, Duomo, Foto: Travelblog.it
Ažurirano: 30.10.2012. 14:18h

Milanski Duomo, najveća svjetska katedrala u gotičkom stilu, osvanula je prekrivena gigantskim plavim puževima.

“Cracking Art Group” je kolektiv koji se sastoji od šest internacionalnih umjetnika i osnovan je 1993

Riječ je o umjetničkoj intervenciji nazvanoj “REgeneration” iza koje stoji organizacija “Cracking Art Group”. Pedeset monumentalnih puževa, koji samo nenametljivo stoje u šumi gotičkih tornjeva, ukazuju na neminovno propadanje crkve. Plava boja nije slučajna - odabrana je zato što upućuje na boju plašta milanske Madone, a ujedno i označava boju regenerativnog pokrštavanja.

U saradnji s katedralom i milanskom Operom d’Arte, “Cracking Art Group” je smjestila 50 skulptura puževa na krov kako bi jasno dala do znanja da Duomo propada naočigled, te podstakla akciju skupljanja donacija za njenu obnovu.

Njihove intervencije uvijek uključuju velike obojene plastične životinje u invaziji na specifičnom prostoru

Osim 50 velikih puževa, “Cracking Art Group” su javnosti ponudili i limitiranu seriju od 100 malih puževa koji se prodaju u galeriji “Glauco Cavaciuti”, a čitav novac od prodaje odlazi u fond za restauraciju.

Šest internacionalnih umjetnika

“Cracking Art Group” je kolektiv koji se sastoji od šest internacionalnih umjetnika i osnovan je 1993. Grupa svoj naziv duguje ideji da je “pucanje“ proces kojim se prirodno pretvara u umjetno, organsko i sintetičko.

Njihove intervencije uvijek uključuju velike obojene plastične životinje u invaziji na specifičnom prostoru, u svrhu podizanja javne svijesti za određeni problem. Koristeći recikliranu plastiku i prilagođavajući je svojim zamislima, “Cracking Art Group” nastoji da kontroliše i zaustaviti procese koji čovječanstvo odvajaju od prirode.

Njihovi puževi pojavili su se i na manifestacijama poput Art Basela u Majamiju, u Veneciji, Torinu, a za njihovom invazijom vape i mnogi crnogorski prostori.

Bonus video: