Kalačeve podatke o zloupotrebama Lukšić prebacio na policiju, ona na tužioca

Iz Vlade su potvrdili da je Lukšić dobio pismo od Ernada Kalača “nekoliko dana prije njegove smrti i ustupio ga Upravi policije na dalje postupanje”
106 pregleda 22 komentar(a)
Ernad Kalač, Foto: Aida Sadiković
Ernad Kalač, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 30.10.2012. 19:52h

Činjenica da je Crna Gora prošle godine formalno imala najnižu stopu kriminaliteta u Evropi, za Vladu je dovoljan dokaz da će istražni organi utvrditi ko iz vrha države naređuje prekidanje akcija sprečavanja nelegalnog šverca cigareta i kako se u Duvanskom kombinatu prozvodi “kleopatra”, bez znanja licenciranog proizvođača iz Egipta.

Tako makar proizilazi iz vladinog odgovora na pitanja “Vijesti” povodom najnovijih informacija u javnosti, iz službene zabilješke koju je pokojni načelnik rožajske policije Ernad Kalač uputio direktoru policije Veselinu Veljoviću i premijeru Igoru Lukšiću.

Kalač je naime naveo da ga je 20. januara 2010., tri mjeseca prije smrti, pozvao načelnik beranske policije i naredio mu da prekine akciju zaustavljanja pretovara ilegalnih cigareta, navodeći da je naređenje “odozgo”.

Iz Vlade su potvrdili da je Igor Lukšić dobio pismo od Ernada Kalača “nekoliko dana nakon njegove smrti i ustupio ga Upravi policije na dalje postupanje”.

“Predsjednik se interesovao za slučaj i dobio informaciju da su preduzete sve radnje i postupci u cilju sprovođenja istrage, kao i da je sadržina pisma dostavljena porodici Kalač,” piše u odgovoru.

U njemu se međutim službene zabilješke ne pominju, kao ni tvrdnja bivšeg direktora UP kako prije Kalačeve smrti nije znao da je sem njega još neko iz države dobio te papire.Veljović je juče rekao “Vijestima” da su oni pismo i službene zabilješke uputili višem tužiocu u Bijelom Polju Rifatu Hadroviću.

Potredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković nije želio da komenatriše kako će još jedna nerazjašnjena duvanska afera uticati na ugled Crne Gore

Na pitanje Vladi da li su svjesni da i ovaj, kao i slučaj proizvodnje "kleopatre" drži hipoteku nad Crnog Gorom kao švercerskom državom i šta su učinili da se ovo promjeni, “Vijestima “ je odgovoreno da treba sačekati ishod istrage.

“Crna Gora je imala najnižu stopu kriminala u Evropi u 2011. što potvrđuje tezu da aktivno radimo na unapređenju sigurnosti građana i opšte bezbjednosti, te borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Istovremeno, prvih 6 mjeseci 2012. nastavljen je trend smanjenja obima kriminala”, objašnjava vlada.

Ona nije odgovorila kako će javnost i Evropsku komisiju uvjeriti da “u vrhu” nijesu pokrovitelji šverca.

Vlada je međutim obećala da će “svako lice za koje je postojala osnovana sumnja da je počinilo bilo koje krivično djelo biti procesuirano nadležnom tužiocu - bez izuzetaka”.

Zvanično obrazloženje za Kalačevu smrt je bilo samoubistvo, ali je nakon napora njegove udovice Alme sve više sumnji da je odlazak u smrt bivšeg rukvoodioca policije u Rožajama bio povezan sa službenim zabilješkama u kojima se pominje šverc duvana i njegovim molbama Veljoviću i Lukšiću da mu zbrinu porodicu ukoliko mu se nešto desi.

Marković nema ništa sa tim

Potredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković nije želio da komenatriše kako će još jedna nerazjašnjena duvanska afera uticati na ugled Crne Gore i njene napore da prikaže kako pokušava da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Marković je prošle sedmice saopštio da Crna Gora u procesu približavanja EU neće falširati konkretne istrage, ali da će pokazati efikasnost državih organa na tom polju.

Umjesto konkrentog odgovora, “Vijestima” iz njegovog kabineta objašnjeno je da je on “ visoko rangiran u izvršnoj vlasti i da izuzev politike u ovoj oblasti, nema operativnih ni funkcionalnih nadležnosti kad je riječ o prijavljivanju krivičnih djela, pokretanju istraga, vođenju sudskog postupka i donošenju presuda”.

Bonus video: