Srđan Bulatović i Boris Nikčević promovisali album "Caffe"

Kroz izbor djela za koji su se izvođači i autori ovog CD-a odlučili, napravljen je jedan zanimljiv istorijsko-stilski presjek
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2012. 12:49h

Crnogorski muzičari - gitarista Srđan Bulatović i flautista Boris Nikčević, promovisali su CD “Caffe”, prvo muzičko izdanje koje je objavio Centar savremene umjetnosti Crne Gore. Promocijom CD-a u Perjaničkom domu na Kruševcu (održanom 25. oktobra), krenula je i njihova koncertna turneja po Crnoj Gori.

“Kombinacija flaute i gitare je ona koju nemamo priliku često da slušamo, i za koju izvorno nije napisano mnogo literature.

Time je značaj ovog CD-a veći, jer su se Boris Nikčević i Srđan Bulatović potrudili da publici predstave kombinaciju ova dva instrumenta, i da pronađu djela originalno napisana ili transkribovana za ovakav sastav”, zapisala je istoričarka muzike Ana Perunović, naglašavajući da je CD “Caffe” prvi takve vrste u Crnoj Gori.

Istorijsko-stilski presjek

Kroz izbor djela za koji su se izvođači i autori ovog CD-a odlučili, napravljen je jedan zanimljiv istorijsko-stilski presjek.

“CD otvara Sonata op. 2 br. 2 Benedeta Marčela, baroknog venecijanskog kompozitora, pisca, advokata i pedagoga.

Dijelom je savremenik Antonia Vivaldija, pa njegova instrumentalna muzika ima sličan prizvuk, što se očituje i u ovom djelu. Ova barokna sonata, sa rasporedom stavova lagani, brzi, lagani, brzi pisana je u d-molu originalno za flautu i kontinuo (čembalo).

Slijedi predstavnik klasicizma, pa je sasvim razumljivo izbor pao na V. A. Mocarta i njegovu čuvenu sonatu za klavir u A duru... Ponovo iz opusa italijanskih kompozitora, ovog puta je predstavljen Frančesko Molino, gitarista koji živi i stvara dijelom u Mocartovo vrijeme, a dijelom u Šubertovo, čije je naredno djelo...

“CD zaključuje djelo takođe savremenog kompozitora, francuza Žaka Ibera, Entr’acte, napisano 1935. godine"

Djelo koje je u nastavku prezentovano je besmrtna 'Serenada' u d-molu Franca Šuberta, komponovana 1826. godine”, zapisuje Perunović.

Kompozicije Astora Pjacole

Kada je riječ o muzici XX vijeka, zastupljene su kompozicije Astora Pjacole, čuvenog argentinskog kompozitora, zaslužnog za promovisanje tango muzike i njeno osavremenjivanje sa uključivanjem elemenata džeza i umjetničke muzike.

“CD zaključuje djelo takođe savremenog kompozitora, francuza Žaka Ibera, Entr’acte, napisano 1935. godine, za flautu (ili violinu) i harfu (ili gitaru). Kompozicija je nastala kao produkt njegove ljubavi prema španskoj poeziji i muzici, pa otuda i igrački karakter i prizvuk flamenko gitarske muzike i španskog folklora”, zaključuje Ana Perunović, naglašavajući da je muzika koju su predstavili Bulatović i Nikčević na CD-u “Caffe” zanimljiva kako s aspekta kombinacije instrumenata i izbora djela, tako i sa istorijskog i geografskog aspekta.

Bonus video: