Nastavljeno konzerviranje vrijednog kulturnog dobra

Za sanaciono-konzervatorske radove na Medunu, Glavni grad je odvojio finansijska sredstva u iznosu od 21.000 eura
211 pregleda 1 komentar(a)
Medun, Foto: Savo Prelević
Medun, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.10.2012. 11:20h

Stručni tim JU “Muzeji i galerije” ponovo je na bedemima Meduna, kako bi nastavili konzervatorske radove koji su na tom vrijednom arheološkom lokalitetu započeti u maju prošle godine.

U ovoj fazi radova predviđene su konzervatorske mjere zaštite na potezu zapadnog i južnog tvrđavskog perimetra

Organizator planiranih intervencija mr Magdalena Radunović, je kazala da je urađen projekat druge faze sanaciono-konzervatorskih radova, “prema kojem su sve predložene mjere i akcije usmjerene ka očuvanju zatečenog stanja kompleksa sa prijedlogom savremene prezentacije i korišćenja u turističke svrhe”.

Projekat autora dr Ilije Laloševića je odobrila Uprava za zaštitu kulturnih dobara, čime su se stekli zakonom definisani propisi za početak radova.

Prvom fazom konzervatorskih radova, obavljenim tokom maja i juna 2011. godine, uspješno je sanirana sjeverozapadna kula i sjeverni zid bedema koji su bili u ruševnom stanju.

S obzirom na stanje i stepen degradiranosti svih ostalih ostataka bedema i gornje kule srednjovjekovne utvrde i djelova iz ilirskog perioda, predviđena je kontinuirana konzervacija po segmentima – saopšteno je iz JU “Muzeji i galerije”.

Mjere zaštite

U ovoj fazi radova predviđene su konzervatorske mjere zaštite na potezu zapadnog i južnog tvrđavskog perimetra, gdje su se sačuvali znatni ostaci odbrambenih zidova – bedema iz turskog, srdnjovjekovnog, a u nižim partijama i antičkog perioda.

Medun je podignut je prvenstveno kao tvrđava, a kasnije kao grad, između IV i III vijeka prije nove ere

Za ovogodišnje sanaciono-konzervatorske radove na Medunu, Glavni grad je odvojio finansijska sredstva u iznosu od 21.000 eura, a Ministarstvo kulture Crne Gore podržalo je projekat sa 8.000 eura.

Medun je slojevito kulturno dobro prve kategorije. Tokom radova su pronađeni i manji fragmenti helenističke keramike, što je dokaz da je Medun podignut na ostacima ilirskog grada Meteona.

Grad Medun bio je značajan srednjovjekovni grad sa izuzetnim strateškim položajem. On je povezivao važna naselja koja su tada postojala.

Medun je podignut je prvenstveno kao tvrđava, a kasnije kao grad, između IV i III vijeka prije nove ere.

Medun opstao kao bitan grad

To srednjovjekovno utvrđenje je smješteno na brežuljku koji je bio akropola većeg ilirskog grada, naseobne ilirskog plemena Labeati. On je izrastao u važno uporište i predstražu združenih ilirskih plemena u borbi protiv nadolazećeg rimskog osvajača.

Gornji grad vezuje se više za vladavinu despota Đurđa Brankovića, sredinom XV vijeka, nakon čega su ga Turci zauzeli

Iz tog perioda datiraju stepenice u stijenama brežuljka sa svih strana, jedan dio bedema na zapadnoj strani kasnije nadzidan srednjovjekovnim zidom, dvije ukopine u stijeni na putu između donjeg i gornjeg grada, gdje su Iliri vršili vjerske obrede u vezi sa kultom zmije koja je kod Ilira bila svetinja i na sjeveru od gornjeg grada nalazi se nekropola.

Najveću snagu i značaj imao je za vrijeme posljednjeg ilirskog kralja Gencija, tokom srednjeg vijeka, i vladavine Turaka. Medun je opstajao kao bitan grad. Samu naseobinu čini donji grad u kome se osjeća izuzetno prisustvo tzv. ilirskog kiklopskog zdanja, kojim dominiraju kameni blokovi, često duži i od 2 metra.

Gornji grad vezuje se više za vladavinu despota Đurđa Brankovića, sredinom XV vijeka, nakon čega su ga Turci zauzeli, 1467. godine, time nanoseći završni udarac ostacima despotovine u Zeti.

S druge strane, svi djelovi ostaci srednjovjekovnog utvrđenja ne datiraju iz istog perioda. Ispred crkve Sv. arhiđakona Stefana, podignute na temeljima starije, nalazi se grob vojvode Marka Miljanova.

Bonus video: