Pobjedom ostaju u igri

"Imali smo dosta problema u pripremi ove utakmice, ali okosnica tima je radila dosta dobro i iskreno se nadam dobrom rezultatu", kaže za „Vijesti“ trener Budvana Siniša Reljić
0 komentar(a)
Oliven Veno, Foto: Vesko Belojević
Oliven Veno, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.10.2012. 14:09h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Češke Budjejovice - Ako su prije meča sa Lokomotivom iz Novosibirska imali problema sa nedostatkom jakih kontrolnih utakmica, što se posebno osjetilo u drugom i trećem setu duela sa oslabljenim ruskim timom (u Budvi je igrao samo sa dvojicom startera), kada je falilo rutine da se iskoriste slabosti rivala, izabranici Siniše Reljića večerašnji duel u Češkim Budjejovicama sa Jihostrojom dočekuju sa utakmicom više u nogama i rukama, ali sa mnogo personalnih problema.

Zbog povrede ramena u trećem setu protiv Lokomotive, kapiten Milan Marković je najverovatnije završio nastup barem za grupnu fazu LŠ, sa Brazilcem Leonardom Kaldeirom je, kako smo i najavili, raskinuta saradnja, dok se tehničar Marko Vujović tek juče vratio prasvim treninzima, pošto ga je još od meča sa Lokomotivom ukočio vrat.

I sve to pred, vjerovatno, presudni meč u borbi za jedno od pet najboljih drugih mjesta u sedam grupa koja vode u drugu fazu...

"I prije početka takmičenja računali smo da nam je ovo ključna utakmica. Imali samo taj peh da nam se Marković povrijedio, da je Kaldeira otišao, Marko Vujović se, takođe, povrijedio. Imali smo dosta problema u pripremi ove utakmice, ali okosnica tima je radila dosta dobro i iskreno se nadam dobrom rezultatu", kaže za „Vijesti“ trener Budvana Siniša Reljić.

Jihostroj je u istoj situaciji kao Budvani, nakon maksimalnog poraza u prvom kolu, ali u gostima, od Berlina. Češki šampion je prije tri dana kod kuće protiv Ostrave upisao drugu maksimalnu pobjedu u prvenstvu u isto toliko mečeva, a protiv Budvana je pod još većim pritiskom. Ko izgubi, ako ne otpada definitivno, onda bi šanse za prolaz sveo na minimum.

"Ovo je teško gostovanje. Međutim, oni, kao ni Berlin nijesu kvalitet Lokomotive, ali u Ligi šampiona su svi spremni za dobar rezultat. Gledali smo utakmicu između Berlina i Čeških Budjejovica i mislim da ima prostora da igramo sa Česima. Obje ekipe su na tom meču imale po 70 odsto uspješnosti prijema, što je malo nerealno za LŠ. Mislim da se dosta slabije servira, i tu je negdje naša šansa. Mi sa dobrim prijemom jako dobro igramo. Na tome ćemo i graditi igru. Naravno, moramo pojačati naš servis, to nam je falilo protiv Lokomotive, protiv koje smo tek u drugom setu počeli nešto da serviramo. Bez jakog servisa Liga šampiona ne može da se igra. Korektor Novotni je bio dobar na tom meču, ali nije tog kvaliteta kao Voronkov iz Lokomotive. Platenik je, sigurno, njihov najjači igrač, dobija jako puno lopti, bilo iz druge linije ili na mreži, što se vidi po statistici i po snimcima. Zato pogotovo moramo obratiti pažnju na njega", ističe Reljić.

Budvani su u Češke Budjejovice (dočekao ih je sniježni prekrivač i temperatura od svega četiri stepena), u hotel „Park“ stigli juče tačno u 14 časova, nakon leta od Podgorice do Beča, a onda i nešto više od tročasovne vožnje autobusom od glavnog grada Austrije.

Nakon ručka i popodnevnog odmora, „narandžasti“ su sinoć od 19 do 20.30 časova odradili i prvi trening u Sportskoj hali (naziv dvorane), osnovnog kapaciteta 1.500 mjesta plus dodatnih 500 mjesta, koje će domaćin postaviti da bi imao maksimalan kapacitet na raspolaganju, jer se najavljuje puna dvorana (cijena ulaznice je četiri eura).

"Očekujem da će biti lijepa atmosfera, da će biti publike. Čak je i na njihovoj prvenstvenoj utakmici bilo dosta gledalaca, i očekujem da će na našoj biti mnogo više, što je za nas motiv više da odigramo dobru utakmicu", zaključio je Reljić.

Veno: Moramo da ih „nagazimo“ servisom

Od učinka estonskog korektora Olivera Venoa, ubjedljivo najskupljeg igrača Budvana, umnogome će zavisiti šanse Budvanske rivijere da se domognu pobjede. Protiv Lokomotive je bio ispod svog nivoa, ispod onoga što je pružao u pripremnom periodu i onog što se od njega očekivalo.

"Mislim da možemo do pobjede, ali moramo da odigramo dobro, da pružimo maksimum, i da ih “nagazimo” servisom. Igraju kod kuće, gdje se, vjerovatno, dobro osjećaju. Berlin, koji odlično poznajem, i znam da nije toliko jak, lako ih je dobio. Vidjećemo kako će biti u Češkoj, nadam se da taj nedostatak jakih utakmica nije problem, posebno što sada imamo zgusnut kalendar u Ligi šampiona, pa je mali razmak između njih. Ja sam, u svakom slučaju, optimista, kao i uvijek", kaže Veno, koji je u Budvu ljetos stigao iz njemačkog Fridrihshafena.

Jihostroj ima čak 38 sponzora

Jihostroj iz Čeških Budjejovica ne spada u krem evropskih klubova, ali je, po broju sponzora, kada je Budvanska rivijera u pitanju, itekako ispred. Jihostroj ima ukupno 38 većih ili manjih sponzora, te tri medijska partnera! Primjera radi, kako nam je juče kazao sportski direktor Predrag Ilić, Budvani imaju svega šest sponzora...

Generalni sponzor prvaka Češke, po kojem klub i nosi ime, Jihostroj je fabrika za proizvodnju hidraulike i pumpi za gorivo za avione, kao i ostalih djelova za auto i avio industriju.

Jihostroj je, inače, sedmostruki prvak Češke. Najbolji rezultat na evropskoj sceni češki tim je ostvario 1998. godine, kada je stigao do finalnog turnira Kupa CEV i završio na četvrtom mjestu. Češke Budejovice su lani u LŠ ispale u grupi, sa pobjedom i pet poraza.

Utakmica u Češkim Budjejovicama počinje u 18 časova. Sude Ukrajinac Genadi Kondakov i Rumun Vasile Nastase.

U drugom meču sjutra od 13 časova po našem vremenu (19 po lokalnom) igraju Lokomotiva Novosibirsk i Berlin.

Bonus video: