Crnogorci na Zagreb Film Festivalu

Festival je otvoren projekcijom brazilskog filma “Voljeni” Gustava Pizzija, a najavljeno je više od sto filmova iz cijelog svijeta
225 pregleda 0 komentar(a)
Ljubomir Đurković, Bojan Stijović . Stefan Bošković, Foto: Privatna arhiva
Ljubomir Đurković, Bojan Stijović . Stefan Bošković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.11.2018. 07:35h
Crnogorska kinematografija će na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu imati značajan broj predstavnika kroz više različitih programskih segmenata, saopštili su iz Filmskog centra Crne Gore.

U takmičarskom programu kratkometražnih igranih filmova biće prikazan “Peloid”, crnogorskog reditelja Bojana Stijovića, a u selekciji od deset naslova najbolji će dobiti nagradu Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film. Uz nagradu, reditelju/rediteljki najboljeg kratkometražnog ostvarenja biće uručen i novčani dio u iznosu od hiljadu eura.

Film “Peloid” Bojana Stijovića premijerno je prikazan ljetos na Sarajevskom filmskom festivalu, a nedavno je nagrađen i za najbolji kratkometražni film na 16. Međunarodnom filmskom festivalu Filmski Front u Novom Sadu, u kategoriji Srbija/Region.

“Peloid” govori o Romanu, koji je profesor klavira u srednjoj školi, a nakon što ostane bez posla, ubrzo se razvodi i od žene.

“Roman odlazi na putovanje u Institut za fizikalnu medicinu, u dugo odlaganu posjetu ocu kojeg nije vidio godinama. Ispostaviće se da to nije samo obična posjeta”, opis je filma za koji su scenario pisali Stefan Bošković i Stijović, a Bošković u filmu i glumi zajedno sa Ljubomirom Đurkovićem i Jovanom Vujošević.

Film je snimljen u produkciji Artikulacija Filma iz Podgorice, a ujedno je i prvi projekat koji je realizovan od sredstava dobijenih na konkursu Filmskog Centra Crne Gore.

Crnogorska producentkinja i programska direktorica Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festivala, Jelena Mišeljić, članica je žirija ove programske selekcije na 16. ZFF-u.

U industrijskoj sekciji festivala, u okviru radioničarskog programa “Moj prvi scenarij”, učestvuje i crnogorska scenaristkinja Jovana Bojović, sa scenarijom “Šut”.

“Radionica je namijenjena aktivnom individualnom radu na scenarističkom projektu uz vođstvo dva mentora, odnosno script-doctora - Antonia Nuića i Pjera Žalice. Komisija je odabrala šest scenarističkih projekata reditelja, autora ili koautora igranih, dokumentarnih ili animiranih filmova koji rade na svom prvom scenariju za dugometražni film”, navode iz FCCG.

U saradnji programa “Industrija Zagreb Film Festivala” i šest filmskih akademija iz regiona: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Fakultet dramskih umetnosti Beograd, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje i Fakultet dramskih umjetnosti Skopje, odabrano je 12 studenata sa njihovih 6 projekata koji će uz edukativni program Industrija, učestvovati i na radionicama na kojima će razvijati svoje kratke igrane filmove.

Program “Industrija Mladost!” završava se pitching forumom studentskih projekata, među kojima je i projekat “Posmatrač”, mladog crnogorskog reditelja Mladena Ivanovića i producenta Dmitra Janjuševića sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

16. Zagreb Film Festival otvoren je 11. novembra projekcijom brazilskog filma “Voljeni” reditelja Gustava Pizzija. Direktor festivala Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta najavili su više od sto filmova iz cijelog svijeta koji su raspoređeni u osam festivalskih dana, odnosno do 18. novembra. “Ljubav prema sedmoj umjetnosti ispunila je kino Europa do posljednjeg mjesta, a proslava ZFF-ovih slatkih 16 okupila je brojne filmaše, umjetnike i poznata lica iz kulturnog i javnog života”, ističu organizatori.

Bonus video: