TV festival u Baru - Zlatna maslina za film "Poboljšati svijet"

Izraelski film ”Lea i Darija” u produkciji Lidije Ivande i režiji Branka Ivande, dobio je tri nagrade
54 pregleda 2 komentar(a)
TV festival Bar, Foto: Anto Baković
TV festival Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 28.10.2012. 17:56h

Zlatna maslina Internacionalnog TV festivala u Baru, za najbolji program u cjelini, pripala je američkom filmu “Poboljšati svijet” u režiji Keli la Vega i Keti Gelovej.

U kategoriji dokumentarnog programa XVII internacionalnog TV festivala (ITF), svečano zatvorenog u petak u hotelu “Prinses”, Zlatna maslina je dodijeljena filmu “Poboljšati svijet” koji je, kako je obrazložio žiri “hrabar i efektan dokumentarni film o suštinskim temama, urađen na viješt i duhovit način praćen neizvjesnošću igranog filma”.

Žiri ITF u sastavu: Rada Šešić, predsjednica, Svetlana Čirikova, Heronimo Molero, Gorčin Stojanović i Nikola Vukčević, u ovoj kategoriji je istom filmu, u produkciji “Loteria films” dodijelio nagradu i za nabolji autorski pristup.

"Kombinujući tradicionalne načine pripovijedanja sa izraženim stavom prema samoj temi, kao i visoko postavljen ritam filma, autori su pokazali smjelu spretnost i umjetničku hrabrost", navodi žiri u obrazloženju.

U oblasti ekologije i turizma, Zlatna maslina za najbolji program dobio je kineski “Pristanište br. 1”

Za najbolji vizuelni identitet – fotografiju i montažu, nagrađen je poljski film “Argentinska lekcija”, a za dokumentarce je producentska nagrada ITF pripala Češkoj televiziji čije su sve tri emisije visoko ocijenjene.

U kategoriji igranog dramskog programa Zlatna maslina za najbolji dramski ili serijski program u cjelini pripala je produkciji RAI “San maratonca” u režiji Leona Pompućija “ispričanoj o unutrašnjoj strasti, poštenju i nevinosti u nepogrešivom, delikatnom filmskom stilu”.

Za režiju su nagrađeni Kanađani Adrien Mičel, Ken Điroti i En Viler za film “One izrađuju bombe”.

"Izvanredan rediteljski rad kroz lakoću pripovijedanja dobija pažnju gledalaca u svim elementima - odličnoj glumi, kameri i montaži, jakim vizuelnim i visokim produkcijskim vrijednostima, ukusu i ritmu, vješto izbjegavajući hvalisanje rediteljskim sposobnostima - obrazložio je žiri.

Izraelski film ”Lea i Darija” u produkciji Lidije Ivande i režiji Branka Ivande, dobio je tri nagrade - za najbolji scenario, koji sa Brankom Ivandom potpisuje Drago Kekonović, za najbolju žensku ulogu Klara Naka i za fotografiju Mirko Pivčević.

"Scenario je dirljiv i jak izraz koji se bavi skrivenom i namjerno zaboravljenom istorijom, pažljivo izbjegavajući ponekad neizbježne sentimentalizme lukavog i klizavog terena filmova o djeci i holokaustu.

U kategoriji dječjeg programa, Zlatna maslina – Nagrada “Dragan Radulović” za najbolji program u cjelini pripala je kineskom filmu “Cvjetanje uz suze”

Delikatna uloga Lee, Jevrejke koja pjeva i glumi zvijezdu predratnih godina u Zagrebu i žrtve holokausta kasnije, zahtijeva u isto vrijeme i talenat i iskrenost u samoj glumi. Klara je sve to imala i to na fantastičan način. S ukusom je upotrijebljena nježna, sanjalačka fotografija u kontrastu sa izraženom temom filma, ima predivan uticaj na gledaoca-zaveden lakoćom i svijetlom u prvom dijelu , na intenzivan način biva uvučen u drugi dio filma", glasi odluka žirija, koji je za montažu nagradio ruski TV film “Špijun”.

Meksikanac Noe Hernandez dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu “Potrčko” u kojem uspijeva predočiti izraz “mnogobrojnog, suptilnog, ponekad i dvosmislenog aspekta ljudskog dostojanstva”.

U oblasti ekologije i turizma, Zlatna maslina za najbolji program dobio je kineski “Pristanište br. 1” u režiji Guo Zongfua koji je “briljantan minijaturni prikaz moći filmskog prikaza, elegantan i moćan u isto vrijeme.

Filmu je pripala nagrada i za nabolji autorski pristup.

"Birajući slike kao način da ispriča priču umjesto glasa iz off-a, autor je pokazao kako dokumentarac može dostići skoro umjetničku vizuelnu formu, a da ne omekša oko kritičara", ističe žiri.

U ovoj kategoriji njemački “Alpi Berhtesgadena” u režiji Jana Hafta nagrađen je za najbolji vizuelni identitet.

Zlatna maslina za najbolju kratku TV formu pripala je španskom filmu “Nepokretan” čiji režiser Helio Mira koristi “uzbudljivo kompleksan filmski jezik izražavajaući životnu priču protkanu bolom, melanholijom i intrigantnom enigmom u isto vrijeme”.

Gran pri žirija XVII internacionalnog festivala u Baru, pripao je češko-slovačkoj produkciji, za film “Nikina porodica”

Za najbolji autorski pristup građen je argentinski “Izgubljeni pogled” Damiana Dionisia koji je u samo 11 minuta “izrazio veliku životnu dramu originalnog, fantastičnog svijeta jednog djeteta”. Za fotografiju i montažu nagrađen je, takođe, argentinski “Luminaris”.

U kategoriji dječjeg programa, Zlatna maslina – Nagrada “Dragan Radulović” za najbolji program u cjelini pripala je kineskom filmu “Cvjetanje uz suze” u režiji Huaksing Jina i Jing Lina koji su postigli “dubok i vjerodostojan portret dječjeg svijeta snimljen efektnom dugo-svjedočenom metodom”.

Gran pri žirija XVII internacionalnog festivala u Baru, pripao je češko-slovačkoj produkciji, za film “Nikina porodica” u režiji Mateja Minaca.

"Ljudski osjećaj o voljenju drugih i o posljedicama toga predivno su prikazani u ovom filmu koji autentično kombinuje različite scenske izvore", glasi obrazloženje žirija za ovaj film.

Bonus video: