Maratonsko saslušanje navijača koji su označeni kao akteri nereda u SC "Morača"

Saslušanje u sudu je išlo prilično sporo jer je postupajući sudija uvodila jednog po jednog izgrednika
141 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2012. 09:38h

Zbog divljanja na košarkaškom derbiju Budućnost - Partizan više sati u Područnom organu za prekršaje 27. oktobra su saslušavani osumnjičeni navijači oba tima, koji su prošlog vikenda režirali horor scene u "Morači".

Desetak pripadnika "varvara" i nekoliko "grobara" oko 12 časova privedeni su sudiji za prekršaje, a sudski maraton trajao je do kasno u noć.

Sudiji za prekšaje policija je privela Almira Lukačevića (23), Milovana Jovanovića (33), Aleksandra Vukčevića (38), Filipa Radenovića (23), Minju Mihajlovića (32), Dragana Radovića (35), Aleksandra Miljanića (23), Iliju Baturana (23), Nikolu Čelebića (25) i maloljetnog A. G. (17).

"Varvari" nasrnuli na fotoreportere Vijesti i Dnevnih novina>>>

Saslušanje u sudu je išlo prilično sporo jer je postupajući sudija uvodila jednog po jednog izgrednika, a potom u prisustvu policajca pregledala snimke, koji su uvršteni u dokazni materijal.

Imena privedenih navijača policija je prikupila "skidanjem" fotografija vandala sa snimaka kamera TVCG ali i onih koje je klub postavio u dvorani, jer je utakmica bila meč sa visokim bezbjednosnim rizikom.

Dvojica navijača su zbog nereda na utakmici privedena iste noći, dok su ostali prestupnici identifikovani tokom prošle sedmice, a jučerašnjim saslušanjem zaokružen je krug izgrednika, koji su se divljanjem istakli prije početka derbija u “Morači”.

Haos u sali počeo je dva-tri minuta prije početka derbija kada je grupa "varvara" iskoristila to što ih je čuvalo svega nekoliko golorukih redara, pa su bakljama, petardama i stolicama krenuli u juriš na tribinu gdje su bili gostujući navijači.

Izgrednicma je te noći, čini se, išla naruku zakašnjela reakcija pripadnika Posebne jedinice Podgorica i manjak redara, koji na vrijeme nijesu napravili “obruč” ispod oba navijačka tabora kao što je to slučaj u svim utakmicama visokog rizika.

Ta ključna greška prilikom obezbjeđenja uslovila je kasnije oštru reakciju policije, koja je pendrecima i demonstracijom sile prvo ispraznila tribinu sa gostujućim navijačima, a nešto kasnije, i to za manje od minuta, i dio gdje je bilo oko 1.000 “varvara”.

Neredi iz dvorane, gdje se nastavio meč, preselili su se na plato i ulice oko dvorane, tako da je oko 70-ak policajaca PJ Podgorice teškom mukom smirilo uzavrele strasti navijača, pa su teži incidenti te noći izbjegnuti.

Iako zvanično niko nije prihvatio odgovornost za loše obezbjeđenje utakmice visokog rizika, novčane penale platiće jedino KK “Budućnost”, koji je od ABA lige kažnjen sa 6.000 eura.

Galerija

Bonus video: