Stoneru pobjeda na "Filip Ajlendu", Lorencu titula

Ovo je poseban dan za mene i želim da se zahvalim svima. Mom timu Jamahi, porodici, prijateljima, sponzorima i svima koji su vjerovali u mene da mogu da dođem do titule“, rekao novi šampion
0 komentar(a)
Horhe Lorenco, Foto: Tresruedas.wordpress.com
Horhe Lorenco, Foto: Tresruedas.wordpress.com
Ažurirano: 28.10.2012. 07:27h

Horhe Lorenco, vozač Jamahe, novi je svjetski šampion u Moto GP-ju.

Španac je na trci za Veliku nagradu Australije osvojio drugo mjesto iza Kejsi Stonera, ali mu je to bilo dovoljno da osigura krunu, trku prije kraja, pošto je njegov glavni rival Dani Pedrosa odustao već u drugom krugu.

Ovo je za Lorenca druga titula u "kraljevskoj klasi“, pošto je najbolji bio i prije dvije sezone.

Treće mjesto na stazi „Filip Ajlend“ pripalo je Britanci Kalu Krutčlou.

"Ne mogu da opišem koliko sam srećan zbog osvajanja titulee. Samo mi znamo koliko je teško da se borite sa takvim vozačima poput Kejsija, Danija... ili takvim timovima i fabrikama poput Honde. Morate biti veoma dosljedni, nikada ne smijete da napravite grešku i morate uvijek pokušavati da završite trku. Ovo je poseban dan za mene i želim da se zahvalim svima. Mom timu Jamahi, porodici, prijateljima, sponzorima i svima koji su vjerovali u mene da mogu da dođem do titule“, rekao je Lorenco.

Iako je Pedrosa iza sebe imao najbolju sezonu iza sebe (trijumfovao na šest trka), morao je za se zadovolji drugim mjestom, treći put u karijeri, jer je istu poziciju zauzeo 2007. i 2010. godine.

Međutim, gotovo je sigurno da ćemo i naredne sezone gledati duel njih dvojice u borbi za titulu, jer ostaju u svoji sadašnjim timovima.

"U jednoj krivini sam se oslonio malo više nego što je bilo potrebno i tu je bio kraj. Pokušao sam da se vratim, ali nisam uspio. Žao mi je zbog ljudi iz Honde i naših navijača“, istakao je razočarani Pedrosa.

Lorenco je poveo od starta, ispred Pedrose i Stonera.

Međutim, već poslije nekoliko krivina Pedrosa je pretekao Lorenca i prešao u vođstvu, dok je Stoner želio da ostvari još jednu pobjedu pred svojim navijačima i ozbiljno je prijetio Špancu.

Australijanac je prestigao Lorenca na startu drugog kruga, da bi Pedrosa nekoliko trenutaka kasnije izletio sa staze. Uspio je da se vrati, ali se vrlo brzo parkirao u boksu.

Od tog trenutka gledali smo dominaciju Stoner, koji je konstantno povećavao prednost.

U 10. krugu ona je iznosila 3,3 sekunde, u 15. je već imao 4,4, u 20. krugu prednost je iznosila šest, a na kraju trke 9,2 sekunde.

Šestom uzastopnom pobjedom na stazi "Filip Ajlend“, Australijanac se na najljepši način oprostio od svojih navijača, pošto se na kraju sezone povlači.

"U posljednje tri trke bio sam peti, treći i sada prvi. Bilo je izuzetno važno za mene da ostvarim pobjedu prije nego što se penzionišem i to pred svojim navijačima. Ovo sada izgleda kao bajka za mene. Cio vikend je bio idealan, navijači su bili fenomenalni. Znam da je veliki dio njih došao da gleda upravo mene, što mi je dalo dodatnu snagu i činilo me ponosnim. Mislim da je postoji bolji način da okončate karijeru nego da trijumfujete u svojoj zemlji. Zbog toga sam srećan i dugo ću pamtiti ovaj dan“, naglasio je Stoner.

Nakon odustajanja Pedrose, Lorencu nije bilo potrebno da juri Stoner, pa je zbog toga trka bila "dosadna“.

Špancu je bilo najvažnije da se nađe na pobjedničkom postolju kako bi osigurao krunu, što je na kraju i uradio.

Da je Lorenco zasluženo došao do titule pokazuje i podatak da je u 17 trka ove sezone imao jedno odustajanje, dok je ostale završavao kao pobjednik ili drugoplasirani.

Ovogodišnji Moto GP šampionat završava se 11. novembra trkom za Veliku nagradu Valensije na stazi „Rikardo Tormo“ .

U klasi Moto 2 slavio je Španac Pol Espergaro ispred domaćeg takmičara Antonija Vesta i zemljaka Marka Markeza.

Njemac Sandro Korteze bio je najbrži u klasi Moto 3. Drugo i treće mjesto pripalo je Portugalcu Migelu Oliveiri odnosno Australijancu Arturu Sisisu.

Rezultati:

1. Kejsi Stoner (Australija/Repsol Honda) 41'01.324 minuta

2. Horhe Lorenco (Španija/Jamaha) +9.223

3. Kal Krutčlou (V. Britanija/Monster Jamaha) +14.570

4. Andrea Doviciozo (Italija/Monster) +23.303

5. Alvaro Bautista (Španija) +23.432

6. Stefan Bredl (Njemačka/LCR Honda) +23.467

7. Valentino Rosi (Italija/Dukati) +37.113

8. Niki Hejden (SAD/Dukati) +38.387

Generalni poredak:

1. Lorenco 350 bodova

2. Dani Pedrosa (Španija/Honda) 307

3. Stoner 238

4. Doviciozo 208

5. Bautista 165

6. Rosi 157

7. Kratčlou 151

8. Bredl 135

Bonus video: