Otvorena izložba „Park Hercegnovskih Olimpijaca“

"Ovu izložbu smo započeli kao priču koja traje i razvija se kao i Olimpijske igre“, kazao je prilikom otvaranja izložbe direktor Sportskog centra Igalo, Savo Morović
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2012. 14:08h

Dvadeset sportista i sportskih radnika koji su rođeni ili su živjeli u Herceg Novom i iz toga grada otišli na Olimipijske igre, od prvih modernih igara u Atine 1896. godine pa do ovogodišnjeg londonskog spektakla, od danas su dobili svoje posebno mjesto na zidu Sportskog centra Igalo, gdje je napravljena stalna postavka – „Park Hercegnovskih Olimpijaca“.

„Obilazeći eksponate ove izložbe gledalac putuje kroz istoriju Olimpijskih igara od Atine 1896. i Momčila Tapavice do Londona 2012. i jadranovih vaterpolo asova i jedriličara Milivoja Dukića. Želja nam je da ovom izložbom damo skroman doprinosu stvaranju cjelovite priče Crnogorskog olimpijskog sporta i da se zahvalimo našim sugrađanima, koji su na najvećim sportskim smotrama pronosili slavu Herceg Novog. Ovu izložbu smo započeli kao priču koja traje i razvija se kao i Olimpijske igre“, kazao je prilikom otvaranja izložbe direktor Sportskog centra Igalo, Savo Morović.

On je istakao da posebno mjesto u postavci zauzima bronzani reljef posvećen prvom olimpijcu, Momčilu Tapavici, koji je na prvim olimpijskim igrama modernog doba u Atini osvojio bronzanu medalju.

Ostalim olimpijcima su napravljeni portreti u vidu velikih zidnih plakata sa kratkom legendom o učešću na Olimpijadi i ostarenom rezultatu na našem i engleskom jeziku.

Osvajač srebrne medalje na vaterpolo turniru na Olimpijadi u Moskvi 1980. godine, sada vaterpolo stručnjak, Zoran Mustur je kazao da je ovaj potez za svaku pohvalu.

„Odlična inicicjativa i prelijepo urađena, međutim pošto su praktično svi olimpijci povezani za vodene sportove, dakle vaterpolo, plivanje, jedrenje, mislim da bi trebalo nešto ovakvo postaviti i na Škver kraj bazena i jedriličarskog kluba“, konstatovao je Mustur.

Otvaranju izložbe, ispred nacionalnog Crnogorskog olimppijskog komiteta je prisustvovao predsjednik Teniskog saveza Crne Gore, Dimitrije Rašović, koji je prisutne podsjetio na istorijat crnogorskog olimpizma.

Galerija

Bonus video: