"Varvari" nasrnuli na fotoreportere Vijesti i Dnevnih novina

Jedan od navijača pokušao je da zakloni rukom fotoaparat fotografa "Vijesti", dok je drugi rukom udario po aparatu fotografa DN
146 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2012. 12:47h

Podgorička policija podnijela je prekršajne prijave protiv 12 članova navijačkih grupa "Varvari" i "Grobari" zbog nereda na košarkaškoj utakmici Budućnost Voli - Partizan odigranoj 21. oktobra u SC "Morača".

Prilikom privođenja došlo je i do incidenta - jedan od navijača pokušao je da zakloni rukom fotoaparat fotografa "Vijesti" Borisa Pejovića, dok je drugi rukom preko policajaca udario po aparatu fotografa Dnevnih novina Mirka Savovića.

Policajac koji je bio u blizini kada se dogodio incident nije reagovao.

Foto: Boris Pejović

Savović je prisutnim kolegama kazao da mu je policajac samo odgovorio "kad nas biju ne pišete, pa neka sad vas tuku".

Foto: Boris Pejović

Podgorička policija danima "skida" fotografije vandala sa snimaka zabilježenih tokom divljanja u dvorani.

“Vijestima” je u podgoričkoj policiji rečeno da je za sada identifikovano 12 osoba iz oba navijačka tabora, zbog sumnje da su se nedolično ponašali prije početka košarkaškog derbija između Budućnosti i Patizana.

“Identifikovano je 12 osoba, ali nastavljamo sa prikupljanjem podataka i za još nekoliko njih, koji su prednjačili tokom divljanja”, rečeno je u policiji.

Tek kada se prikupe sva imena, policija će u konsultaciji sa tužiocem kvalifikovati djela, tako da će nekima ići prekršajne, ali će nekoliko navijača, sasvim je izvjesno, čak i krivično odgovarati.

Imena navijača, koji će odgovarati za izazivanje nereda, biće objavljena danas ili u ponedjeljak, a policija će u prijavi jasno navesti šta je ko od njih uradio tokom divljanja na tribinama, ali i kasnije na platou i ulicama u blizini “Morače”.

Košarkaški derbi prošlog vikenda pretvorio se u horor scene u “Morači”, kada su “Varvari” prije početka meča, bakljama i stolicama pretrčali teren i krenuli da gađu dio gdje su bili “Grobari”.

Navijačima je te noći, čini se, išla na ruku zakašnjela reakcija pripadnika Posebne jedinice Podgorica i redara, koji na vrijeme nijesu napravili kvalitetan “štit” ispod oba tabora kao što je to slučaj u svim utakmicama visokog rizika.

Ključna greška prilikom obezbjeđenja uslovila je kasnije oštru reakciju policije, koja je pendrecima prvo ispraznila tribinu sa gostujućim navijačima, a nešto kasnije i to za manje od minuta i dio gdje je bilo oko 1.000 “varvara”.

Neredi iz dvorane, gdje se nastavio meč, preselili su se na plato i ulice oko dvorane, tako da je oko 70-ak policajaca PJ Podgorice teškom mukom smirilo uzavrele strasti navijača, pa su teži incidenti te noći izbjegnuti.

Iako zvanično niko nije prihvatio odgovornost za loše obezbjeđenje utakmice visokog rizika, novčane penale platiće jedino KK “B udućnost”, koji je od ABA lige kažnjen sa 6.000 eura.

Divljake niko ne kažnjava

Uprave klubova, čije boje bodre “varvari”, blagonaklono gledaju na ponašanje grupe njihovih simpatizera, jer im žmure na brojne nerede, zapošljavaju ih u klubovima ili opštinskim službama ili im i plaćaju gostovanja...

Izgleda da su pripadnici iste grupe zaštićeni i od crnogorskih sudova: Za prvih pet mjeseci ove godine podgorička policija podnijela je 17 prijava protiv pripadnika “varvara”, zbog nedoličnog ponašanja na sportskim događajima.

“Vijestima ” je u policiji rečeno da je protiv 15 “varvara” pisana prekršajna prijava, a protiv dvojice i krivična zbog te žih prestupa tokom utakmica. Policiji još nije stizala povratna informacija iz crnogorskih sudova o tome da li je neko od njih 17 novčano ili zatvorski kažnjen zbog divljanja.

Zakon mora biti stroži

Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama je, čini se, prilično blag tako da se navijači, koji krše pravila ponašanja na utakmicama, mogu najviše kazniti do 60 dana robije.

Članom 23 predviđena je ta kazna za sve koji izazivaju nered prilikom dolaska, boravka ili odlaska sa sportskog objekta ili ugrožavaju bezbjednost svih učesnika sportske smotre.

Ta kazna čeka i one, koji neovlašćeno ulaze u sportski teren, službene prostorije, unose alkohol, drogu i pirotehnička sredstva.

Do 60 dana zatvora mogu se kazniti i navijači, koji neovlašćeno ulaze u dio gledališta, koji je namijenjen za suparnički tim, a nekima se može trajno zabraniti dolazak na sportska nadmetanja.

Da bi se trajno riješio problem huliganstva najbolji su primjer Englezi, koji su zakonom za sportsko divljanje predvidjeli čak i kaznu od nekoliko godina robije i trajnu zabranu prisustvovanja sportskim događajima.

Galerija

Bonus video: