Pola godina od podnošenja krivične prijave protiv Đukanovića

"U državi sa profesionalnim tužilaštvom, odavno bi se optužnica proširila i protiv Đukanovića i Bulatovića"
0 komentar(a)
Esad Kočan, Milan Popović, Koča Pavlović, Foto: Savo Prelević
Esad Kočan, Milan Popović, Koča Pavlović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.10.2012. 16:39h

Iako je prošlo više od pola godine od kada je, zbog deportacije podnijeta krivična prijava protiv bivšeg premijera Mila Đukanovića, iz Vrhovnog državnog tužilaštva se još ne oglašavaju o tom pitanju.

Podnosioci prijave, profesor Milan Popović, urednik “Monitora” Esad Kočan i funkcioner DF-a Koča Pavlović, podsjetili su da su 3. maja, osim protiv Đukanovića, podnijeli prijavu i protiv vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić i njenih saradnika u tužilaštvu, a za saučesništvo i pomaganje počiniocima da izbjegnu pravdu.

“I pored svjedočenja Momira Bulatovića, koje je najvažnija činjenica i koje ima najjaču dokaznu snagu, nijesmo dobili nikakvu reakciju iz Vrhovnog državnog tužilaštva, Vlade i Skupštine, domaće ni međunarodne javnosti, koji su upoznati sa krivičnom prijavom”, kazao je Popović.

"Svi smo sve znali..."

On je dodao da je u novembru 2010. godine pred Višim sudom u Podgorici Bulatović kazao: “Svi smo sve znali, a najviše Đukanović”.

“Međunarodni predstavnici, koji su nedavno kazali da građanima daju peticu, a onima koji optužuju bez argumenata jedinicu, zaslužili su nulu”

“On je to rekao pred sudom. U državi sa profesionalnim tužilaštvom, 24 sata ne bi smjelo proteći ne za podizanje, već za proširenje optužnice protiv Đukanovića i Bulatovića”, istakao je Popović.

On je naveo da je i Andreas Brejvik, koji je pobio na desetine ljudi u Norveškoj, priznao počinjeni zločin, opravdavši ga višim ciljevima, što je slično uradio i Bulatović.

“Viši ciljevi su pravno irelevantni. Bili smo svjesni da je malo vjerovatno da će se nešto dogoditi dok je aktuelna vlast na čelu države. Ali naša je građanska obaveza da ne dozvolimo da zločin u kom je stradalo najmanje 80 osoba potone u ćutanje zarobljenih institicija”, istakao je Popović.

On se u svom govoru osvrnuo i na međunarodnu zajednicu, koja ćuti i posmatra.

“Međunarodni predstavnici, koji su nedavno kazali da građanima daju peticu, a onima koji optužuju bez argumenata jedinicu, zaslužili su nulu”, zaključio je on.

Ćutanje je besmisleno

Kočan je kazao da je ćutanje o zločinu ravno saučesništvu, navodeći da su novinari, uz civilni sektor, najpozvaniji da govore o ratnim dešavanjima, jer političari znaju da imaju interes koji je suprotan interesu istine.

“Suštinsku aboliciju Đukanovićevog režima napravio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz nama nepoznatog razloga"

“Znamo da ovakve priče ne donose čitaoce i da se pretvaraju u staru dosadnu temu, ali ljudska krv nije dosadna i stara priča. Društvo koje se temelji na zaboravu nema budućnost. Mi smo znali da je naša prijava sada uzaludna, ali nije besmislena. Besmisleno je ćutanje o zločinu deportacije”, rekao je Kočan.

Pavlović se osvrnuo na dolazak Bakira Izetbegovića u Crnu Goru, avionom Vlade Crne Gore.

“Suštinsku aboliciju Đukanovićevog režima napravio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz nama nepoznatog razloga, koja će načiniti značajnu štetu procesu pomirenja u regionu”, rekao je Pavlović.

Dodao je da je suočavanje s prošlošću preduslov za budućnost, ali da građani Crne Gore, da bi to ostvarili, treba prvo da se suoče sa sadašnjošću. Žrtve ratova postale su moneta u političkim trgovinama u regionu”, istakao je on.

Bonus video: