teška 100-150 kg

Bokeljski ribari mrežom "ulovili" avio-bombu iz Drugog svjetskog rata

Bomba se nalazi na oko 200 metara od obale u dijelu Bijele gdje je prodavnica „Okov“
11 komentar(a)
Tivat, Foto: Nemanja Radonjić
Tivat, Foto: Nemanja Radonjić
Ažurirano: 26.10.2012. 14:02h

Trojica bokeljskih ribara – Vladimir i Danilo Vukasović i Jovo Pajović iz Dražin vrta, prije nekoliko dana su, ribareći u Tivatskom zalivu ispred Bijele, sa dna mora u svojoj mreži-stajačići, izvukli neekslodirano ubojno sredstvo većih dimenzija za koje se pretpostavlja da je avio-bomba iz Drugog svjetskog rata.

„Podižuči mrežu vitlom na barci, sa dna su podigli i bombu težine 100-150 kilograma koja je bila cilindričnog oblika i imala je četiri peraja na zadnjem dijelu. Kada su vidjeli što su ulovili, otkinuli su ostatak mreže oko 40 metara konopa i bomba je ponovno potonula na dno mora“, ispričao je „Vijestima“ otac jednog od trojice ribara, Bogoljub Vukasović sa Dražin vrta.

On je dodao da su o nalasku bombe odmah obavijestili policiju i Upravu pomorske sigurnosti, ali kaže, „svi su oni međusosbno prebacivali odgovornost i nadležnost, pa niko ništa nije preuzeo i bomba se još uvijek nalazi na istoj poziciji.

Vukasović naglašava da se neeksplodirano ubojno sredstvo nalazi na oko 200 metara od obale u dijelu Bijele gdje je prodavnica „Okov“.

Bomba se nalazi na oko 200 metara od obale u dijelu Bijele gdje je prodavnica „Okov“

Vukasovići su čak na kraju konopa svoje ostavljene mreže u koju se zaplela bomba, privezali malu bovu koja već danima na površini mora označava poziciju tog ubojnog sredstva.

U Bijeloj je inače, sjedište Regionalnog centra za obuku ronilaca za podvodno deminiranje (RCUD), javnog preduzeća čiji je osnivač MUP Crne Gore. Direktor RCUD-a Veselin Mijajlović crnogorskim novinarima do sada je u više navrata samouvjereno izjavljivao da je Crnogorsko podmorje do dubine od 70 metara „praktično očišćeno od NUBS“, ali su najnovije otkriće ribara sa Dražin vrta u moru kod Bijele, odnosno par dana ranije, ribara -braće Lakičević iz Bjelila kod Tivta u čiju se mrežu zaplela jedna stara artiljerijska granata, pokazali da Mijajlovićeve izjave nemaju osnova.

O otkriću i poziciji avio-bombe u podmorju Bijele obaviještena je i Mornarica Crne Gore čiji su ronioci upravo završili protivminsku obuku kod instruktora iz Ratne mornarice SAD.

Preporučujemo za Vas