Obod: Umjetnost pod stečajem

U galeriji “Pizana” se slažu da se vrijedna umjetnička djela danas ne mogu prodati onoliko koliko stvarno vrijed
90 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 11:04h

Imovina nekadašnjeg cetinjskog giganta bijele tehnike “Obod” stavljena je na javnu prodaju, a zainteresovani svoje ponude mogu dostavljati danas do 15 sati. Među imovinom koja je procijenjena na 1,3 miliona eura, našle su se i četiri umjetničke slike.

Početna aukcijska vrijednost za ova četiri djela je 18 hiljada eura, a na prodaju su ponuđena sljedeća djela: slika Fila Filipovića “Crna Gora”, dimenzija 178x135, iz 1960. godine, koja je procijenjena na 10 hiljada eura; slika Naoda Zorića “Embrion”, dimenzija 220x150, iz 1992 godine, procijenjena na 5,5 hiljada eura; slika Milana Božovića “Nar”, dimenzija 64x80, iz 1960, procijenjena na 1500 eura; slika Milana Božovića “Maslina”, dimenzija 114x69, iz 1996. godine, procijenjena na hiljadu eura.

Sve slike su rađene u tehnici ulje na platnu. Istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov, je “Vijestima” kazao da ako je u okviru procjena nešto kod nas u Crnoj Gori baš kompleksno, onda se to odnosi na procjenu djela savremene likovne umjetnosti.

"Teška ekonomska situacija i sve što nam se dešavalo posljednjih dvadeset godina odrazilo se i na crnogorsko tržište prodaje i kupovine djela savremene likovne umjetnosti, gdje praktično često vlada situacija da se neka djela - manje vrijedna - skupo prodaju, a pojedina - baš značajna - daju budzašto", rekao je Čilikov.

On je kazao i da lično poznaje pojedine vlasnike kvalitetnih umjetničkih djela koji ih prodaju zbog egzistencijalne ugroženosti za male pare. Čilikov objašnjava da što se tiče djela Fila Filipovića, Naoda Zorića i Milana Božovića koja se u stečajnoj masi cetinjskog “Oboda” procjenjuju na 18 hiljada eura, u galerijskoj ponudi ta cijena može biti i veća.

No, isto tako, u okviru vangalerijske ponude možete dobiti i manje cijene.

"Da sam ja, kao istoričar umjetnosti, vlasnik predmetnih slika, bez obzira na standard crnogorskih građana, tražio bih bar pedeset odsto veću cijenu i ukoliko je ne bih postigao odustao bih od prodaje", rekao je istoričar umjetnosti Čilikov.

On dodaje, da primjera radi, u jednoj od beogradskih aukcionih kuća, slike Milana Božovića se nude po početnoj cijeni od 700 eura.

"Naizgled, to je jako malo. No na aukcijama se često postižu cijene petostruko veće od početne",rekao je Čilikov.

I vlasnici par galerija koje su “Vijesti” kontaktirale, smatraju da se zbog sveukupne situacije, vrijedna umjetnička djela na tržištu prodaju za mnogo manje novca, nego što slike vrijede.

Milorad Kovačević, vlasnik galerije “Most” kaže da se danas djela Fila Filipovića u Crnoj Gori prodaju između 4 i 5 hiljada eura, iako ona vrijede mnogo više.

Kovačević dodaje, da iako slika Fila Filipovića “Crna Gora” sigurno vrijedi mnogo, što zbog godine u kojoj je nastala, što zbog tehnike i dimenzija, “biće dobro ako na aukciji, kao krajnju cijenu, dostigne onu po kojoj se nudi”.

U galeriji “Pizana” se slažu da se vrijedna umjetnička djela danas ne mogu prodati onoliko koliko stvarno vrijede. Ta galerija ima slike Naoda Zorića, a smatraju da je procijenjena vrijednost slike iz imovine Oboda, trenutno sasvim realna cijena.

I oni smatraju da se slike Fila Filipovića ne prodaju onoliko koliko zaista vrijede, posebno kada je riječ o slici koja će se naći na aukciji, jer predstavlja jedan od autorovih ranih radova. Imajući uvidu sve navedeno, postavlja se pitanje, da li se u ovom trenutku isplati prodati pomenute slike…ili sačekati neko bolje vrijeme.

Bonus video: