Tanja Božović: Rio je moja šansa

"Sada se nalazim među 20 najboljih Evropljanki u mojoj kategoriji, a s obzirom na to da sam još juniorka, to je za mene lično veliki uspjeh", kaže Tanja Božović
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 12:20h

Iako ima samo 19 godina, Tanja Božović će uskoro morati da proširuje riznicu u koju smješta odličja sa velikih takmičenja.

Jedna od najtalentovanijih džudistkinja Evrope prije nekoliko dana osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu u Beogradu, prethodno je isto odličje uzela i na istom takmičenju u Sarajevu.

Između ta dva rezultata, Tanja je iz Trebinja donijela zlato sa seniorskog prvenstva Balkana, pa i ne čudi što je na predlog matičnog Saveza i COK-a imala stipendiju Međunarodnog olimpijskog komiteta u prethodnom olimpijskom ciklusu.

Džudistkinja Akademika, dakle, ide pravim putem, o čemu govori i podatak da je bronza u Beogradu osvojena u izuzetno jakoj konkurenciji. A da se nije štedjela, dokaz je i ogrebotina na nosu prilikom “bliskog kontakta” sa strunjačom.

"Konkurencija je bila izuzetno jaka. U mojoj kategoriji do 57 kilograma bilo je 19 takmičarki, nastupile su čak četiri učesnice Olimpijskih igara, koje se nijesu domogle medalje. Eto, ja jesam i smatram da je to veliki uspjeh, ne samo moj lični, već uspjeh svih drugara iz kluba koji su mi pomagali. Naravno, prije svih trenera Dragana Šćepanovića", kaže za „Vijesti” Božović.

Nastup u gradovima bivše Jugoslavije je i pokazatelj da Tanja čvrsto korača ka evropskom i svjetskom vrhu i u seniorskoj konkurenciji.

"Sada se nalazim među 20 najboljih Evropljanki u mojoj kategoriji, a s obzirom na to da sam još juniorka, to je za mene lično veliki uspjeh".

Božović je samo upotpunila kolekciju medalja sa evropskih kupova.

"Imam osvojen kadetski kup, juniorske medalje i drago mi je da sam upotpunila svoju kolekciju medalja sa seniorskih kupova".

Njena odličja teško je prebrojati. Jednu medalju, ipak, izdvaja.

"Nekako mi je najmilija zlatna medalja sa Balkanskog prvenstva za kadetkinje, ali izuzetno su mi drage i ove sa evropskih kupova u seniorskoj konkurenciji. Ogromna je razlika između mlađih kategorija i seniora, to ne može da se poredi".

Gotovo na svakom velikom takmičenju pobjeđivala je i djevojke iz zemalja sa velikom džudo tradicijom, osvajače medalja i to u seniorskoj konkurenciji.

"Na ovom Evropskom kupu u borbi za 3. mjesto pobijedila sam osvajačicu medalje sa Evropskog prvenstva za seniorke, pobjeđivala sam i vicešamponke Evrope do 23 godine, tj. za mlađe seniorke, te juniorsku vicešampionku Evrope".

Iako je bila stipendista Međunarodnog olimpijskog komiteta za prošli olimpijski ciklus, nije bilo realno da izbori nastup u Londonu. Ipak, stipendija je bila pun pogodak, Tanja će biti jedan od naših najvećih aduta za olimpijsku vizu za Rio de Žaneiro 2016.

"Stipendiju sam dobila sa 16-17 godina, nisam bila sazrela u takmičarskom smislu. Ali, svakako mi je puno pomogla i zahvaljujem se predsjedniku COK-a Dušanu Simonoviću što mi je ukazao povjerenje dodjelom stipendije iako sam bila mlada. Mislim da sam kroz ove evropske kupove sazrela, prihvatila sam činjenicu da džudo treba da bude moj stil života. San mi je da odem na OI u Rio de Žaneiro i tamo napravim dobar rezultat".

Paklene pripreme gotovo da i ne prestaju, jedino tako mogu se ispuniti ciljevi. A prvi je...

"Evropsko prvenstvo do 23 godine, koje se sredinom novembra održava u Pragu. Sad mi je bitno da odem na adekvatne pripreme, najvjerovatnije je da ćemo ići u Split za nekih 10-ak dana. Ići ćemo da treniramo i da održimo formu, čisto da kontinuitet rada ne pada. Sljedeće godine sam seniorka i moram potpuno da se usmjerim na džudo".

Potpuna posvećenost sportu koji voli, bio je razlog da ove godine Fakultet za fizičku kulturu upiše u Mostaru, a ne u rodnom Nikšiću.

"To je privatni fakultet, nisu obavezna predavanja i namjerno sam se upisala tamo. Htjela sam da studiram u Nikšiću, ali su obavezna predavanja i nisam mogla da ih uskladim sa treninzima".

A njen talenat, srećom, na vrijeme je prepoznat.

"Imam veliku podršku Saveza i na tome sam zahvalna predsjedniku DžSCG Veselinu Grboviću. Hvala i Dušanu Simonoviću, te treneru Šćepanoviću, nadam se da sam njihovo povjerenje opravdala dosadašnjim rezultatima i da će i dalje imati povjerenje u mene", zaključuje Božović.

Upisala džudo da izbije brata

Posebno je zanimljivo zašto se Tanja oprediljelila za džudo.

"Uvijek je bilo rivalstvo između mene i brata. On je stariji od mene godinu i po, i kada je krenuo na džudo, morala sam i ja za njim. Bila sam mala, išla sam u prvi razred osnovne škole, ali sam molila majku i oca da me puste da i ja treniram kako bih mogla da izbijem brata. Jedva sam ih ubijedila, a brat je ubrzo napustio džudo".

U klubu smo kao porodica

Nakon dominacije muškaraca, u rezultatskom smislu, u posljednje vrijeme Tanja Božović i njena klupska drugarica Anđela Džaković, dvostruka uzastopna prvakinja Balkana u seniorskoj konkurenciji (iako juniorka), polako ali sigurno preuzimaju primat i pažnju u Crnoj Gori.

"Sve to potiče iz našeg kluba Akademika. Nema nas puno djevojaka u klubu, Anđela i ja pravimo te dobre rezultate u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, ali muškarci su nam mnogo dobra podrška. Imamo baš dobre takmičare u klubu, zdravu atmosferu, a za sve to je zaslužan trener Dragan Šćepanović. On nas drži na okupu tokom cijele godine, podržavao nas je i kada smo padali, gubili, bio je tu uvijek, kao i porodica. Bez njega ne bismo ostvarili dobre rezultate", kaže Tanja.

Bonus video: