Stanković: Hoću istinu, makar me koštala života

"S obzirom na moje godine i zdravstveno stanje, kad bi me udarali i upola kao Pejanovića sa pendrekom, bio bih mrtav"
8 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 20:17h

Penzionisani policajac Goran Stanković (52), koji je tužio policiju i državu zbog pretrpljenih duševnih bolova, koje je preživio nakon svjedočenja o prebijanju i mučenju pokojnog Aleksandra Pejanovića u podgoričkoj betonjerci prije četiri godine, podnio je zahtjev sudu da mu dodijeli besplatnog advokata i da ga oslobodi plaćanja sudskih troškova zbog lošeg imovinskog stanja.

Stanković je u zahtjevu naveo da mjesečno ima samo dvadesetak eura za izdržavanje porodice.

“Na rubu sam egzistencije. Imam suprugu, koja ne radi, i maloljetno dijete. Skoro čitava penzija mi je u kreditu. Primam 209 eura, a kredit mjesečno plaćam 185 eura. Porodicu ne mogu da izdržavam, a kamoli da plaćam sudske troškove i advokate”, kazao je Stanković.

On je u tužbi tražio od države i policije, zbog duševnih bolova, skoro 183.500 eura.

“Skupo me je koštala istina. Sud traži materijalne dokaze za istinu koju sam ispričao. Napustio sam posao sedam mjeseci prije penzije, jer mi je jedan od kolega rekao da mi se sprema odmazda. Da će me pratiti, batinati ili mi nešto još gore učiniti. S obzirom na moje godine i zdravstveno stanje, kad bi me udarali i upola kao Pejanovića sa pendrekom, bio bih mrtav. Oni eliminišu svakog ko im stane na put”, rekao je Stanković.

“Skupo me je koštala istina. Sud traži materijalne dokaze za istinu koju sam ispričao"

On je dodao da država uništava njega i njegovu porodicu i da konstantno osjećaju strah od ljudi koji ne žele da istina izađe na vidjelo.

“Za Pejovića je istina kasna, ali hoću da izađe na vidjelo, makar me to koštalo života. Doveo sam zbog pravičnosti svoju porodicu u bezizlaznu situaciju, ali i dalje se borim”, istakao je Stanković.

On je dodao da mu je drago da je, takođe, bivši policajac, Oliver Bošković, progovorio o prebijanju Pejanovića.

“Molio sam kolege da kažu istinu, jer znaju šta se dogodilo, ali do sada niko od njih to nije htio da uradi. Drago mi je što je Bošković progovorio i dao mi podršku u borbi za istinom”, rekao je Stanković.

U tužbi, protiv policije i države, piše da je nakon prebijanja Pejanovića, pokrenut krivični postupak protiv više službenika policije, među kojima je bio i Stanković i da je, nakon što je u postupku iznio ono što mu je bilo poznato o tom događaju, a što je ukazivalo na odgovornost drugih službenika policije, kao i viših policijskih starješina, Stanković pravosnažno oslobođen.

“Nakon toga, tužilac i njegova porodica bivaju izloženi neviđenim pritiscima, ucjenama, nedozvoljenim ponudama, praćenjima, anonimnim i otvorenim prijetnjama, šikaniranju, kao i krajnjoj izolaciji, bijedi i nemaštini tužioca i njegove porodice”, piše u tužbi.

U tužbi se dalje dodaje da Stanković trpi jake i dugotrajne duševne i fizičke bolove, da je lišen normalnog života i da mu pripada naknada materijalne i nematerijalne štete, kao osobi koja je bila zaposlena u policiju, a koju je napustio usljed pritiska.

Sutkinja Ljiljana Šoškić, koja vodi taj predmet, tražila je od Stankovića da joj dostavi dokaze, koji potvrđuju njegovu tvrdnju o lošem imovinskom stanju.

Suđenje se nastavlja 11. decembra.

Galerija

Bonus video: