Sve spremno za start 19. Podgoričkog maratona

Promoter ovogodišnjeg maratona je crnogorska rekorderka Slađana Perunović, koja je na Olimpijskim igrama u Londonu istrčala crnogorski rekord u toj disciplini
0 komentar(a)
Podgorički maraton press, Foto: Atletski savez Crne Gore
Podgorički maraton press, Foto: Atletski savez Crne Gore
Ažurirano: 25.10.2012. 21:34h

Pripreme za organizaciju internacionalnog Podgoričkog maratona završene su i spremno se čeka start, saopštili su danas organizatori na promociji te sportske manifestacije.

Podgorički maraton, koji će biti održan u nedjelju i na kojem će učestvovati maratonci iz 29 država, biće ujedno i šampionat Crne Gore.

Maraton će ove godine biti održan 19. put, a kao i prošle maratonci će proći kroz Golubovce, Mataguži i Tuzi.

Start i cilj maratona biće na podgoričkom gradskom trgu.

U okviru manifestacije, pored maratona, trčaće se polumaraton od Podgorice do Danilovgrada, kao i ekološka trka i eko maraton.

Nagradni fond iznosi 20 hiljada eura, a pobjednicima najduže atletske discipline u obje konkurencije pripašće po tri hiljade eura.

Do sada je potvrđeno učešće 250 maratonaca iz Hrvatske, Slovenije, Rusije, Norveške, Srbije, Češke, Finske, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Mađarske, Rumunije, Francuske, Švedske, Njemačke, Japana, Bosne i Hercegovine, Kosova, Poljske, Makedonije, Kenije, Etiopije, Bugarske, Grčke, Turske, Moldavije, Maroka, Albanije, Belgije i Crne Gore.

Predsjednik Organizacionog odbora (OO) Miomir Mugoša kazao je da se Podgorički maraton nalazi u kalendaru Svjetske atletske federacije i da je uz Beogradski najveća međunarodna atletska manifestacija u jugoistočnoj Evropi.

“Na ovogodišnjem maratonu, pored najboljih domaćih, učestvuje i jedan broj vrhunskih svjetskih maratonaca. Učešće maratonaca iz 29 zemalja svijeta potvrda je da su Podgorica i Crna Gora postale atraktivna turistička destinacija i za brojne sportiste”, kazao je Mugoša na zvaničnoj promociji maratona.

On je kazao da se OO u vremenu finansijske krize potrudio da nagradni fond 19. Podgoričkog maratona bude na nivou prethodnih godina.

Prema riječima direktora maratona Vladana Vučelića, svi poslovi u organizaciono-tehničkoj strukturi organizacije manifestacije su uspješno završeni.

“U 54 segmenta organizacije, u njenom opsluživanju od starta do cilja, kao i u pratećim trkama, učestvovaće oko 800 ljudi. Na 19. Podgoričkom maratonu očekujemo više hiljada učesnika uključujući trke osnovnih i srednjih škola u Ekološkoj trci i Eko maratonu pod geslom Znanjenjem i sportom protiv droge”, kazao je Vučelić.

On je kazao da je planirana i ekstra nagrada za rekord staze od pet hiljada kod maratonaca i tri hiljade za maratonke.

"Na ovogodišnjem maratonu trčaće Neđeljko Todorović iz Beograda i Drago Boroje iz Futoga koji su jedini do sada istrčali svih 18 maratona. Boroji će to biti 200 istrčani maraton u karijeri", rekao je Vučelić.

Najbolji rezultat od do sada prijavljenih učesnika ima Etipljanin Tešagir Birhanu Tegen dva sata, sedam minuta i 46 sekundi.

U najužoj konkurenciji za visok plasman su i njegovi sunarodnici Zeben Bekele Dikasa (2:08,30), Feridž Fekadu Roro (2:10,12), Iriza Hunde Maremi (2:12, 21) i Abreham Ajele Mergija (2:12,36).

Za visok plasma konkurišu i Sreten Ninković iz Srbije (2:12,49), Etipljanin Abiju Gensu Fejso (2:12,58) i Kenijci Endrju Kimani (2:14,11) i Vikli Kiprotič (2:17,17), kao i Bosanac Đuro Kodžo (2:16,00).

U ženskoj konkurenciji, pored crnogorske maratonke, za visok plasman konkurišu prošlogodišnja pobjednica Ana Subotić (2:40,36), Ruskinja Nadježda Semijetova (2:36,47), Rumunka Danijela Ćerlan (2:39,15), koja je ove godine pobijedila u Trevizu.

Promoter ovogodišnjeg maratona je crnogorska rekorderka Slađana Perunović, koja je na Olimpijskim igrama u Londonu istrčala crnogorski rekord u toj disciplini.

Prošle godine pobijedili su Bjelorus Oleg Gur i Ana Subotić iz Srbije.

Najbolji rezultat u predhodnih 15 maratona, dva sata, 11 minuta i 41 sekundu ostvario je Bugarin Petko Stefanov.

Start nedjeljnog maratona zakazan je za deset sati.

Bonus video: