Vježbanje u 70-im godinama zaustavlja atrofiju mozga

Vježbanje u 70-im godinama života može zaustaviti proces atrofije mozga i simptome starenja vezane uz demenciju, utvrdili su naučnici sa Univerziteta u Edinburgu
290 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 17:01h

Snimci mozga 638 osoba koje su prešle granicu za starosnu penziju pokazale su da su oni tjelesno najaktivniji imali manji stepen atrofije odnosno smanjenja mozga tokom trogodišnjeg perioda koliko je istraživanje trajalo.

Pri tome vježbe koje su izvodili nisu bile prezahtjevne - šetnje nekoliko puta nedjeljno bile su dovoljne, navodi časopis "Neurology".

Naučnici su istovremeno utvrdili da vježbanje mozga aktivnostima kao što su rješavanje ukrštenih riječi i sl. imale vrlo malo učinka na usporavanje procesa atrofije mozga.

Istraživanje nije utvrdilo nikakvu korist od mentalnih aktivnosti poput čitanja ili druženja s porodicom i prijateljima za veličinu mozga.

Utvrđeno je da je bijela masa u mozgu kod osoba starijih od 70 godina koje su bile fizički aktivnije bila manje oštećena u odnosu na osobe koje nisu puno vježbale, a tjelesno aktivnije osobe imale su i više sive moždane mase.

Već je od ranije poznato da atrofija mozga dovodi do slabljenja memorije i drugih kognitivnih sposobnosti.

Iako nije poznat mehanizam kojim tjelesne aktivnosti usporavaju atrofiju mozga naučnici ističu da vježbanje povećava protok krvi kroz mozak što povećava snabdjevanje moždanih ćelija kiseonikom i drugih hranjivim materijama a što može biti veoma važno.

Bonus video: