32 GODINE OD SMRTI

Neobjavljena pjesma Džona Lenona: When a girl begins to be a problem

Prekrižene i opet zabilježene riječi odaju da je riječ o djelu u procesu nastanka
75 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 10:46h

Džon Lenon bi prošle nedjelje proslavio 72. rođendan. Prošle su 32 godine otkad je ikona pop muzike ubijena.

Pasioniranim pratiocima muzičarevog opusa posvećena je i knjiga “The Lennon Letters”, sastavljena od pjevačevih ličnih zabilješki. Iako, naravno, ne daje odgovor na pitanje što bi sve ostvario da je ostao živ, knjiga i izbor su donijeli dobar uvid u Lenonove misli i njegovu životnu filozofiju.

U toj knjizi je objavljen je i Lenonov zapis sa jedne razglednice - pjesma u fazi nastanka.

O problemima društva i civilizacije

Lenonove pjesme i nakon nekoliko decenija imaju i veliku matertijalnu vrijednost - rukopis teksta pjesme “Lucy in the Sky with Diamonds” prodat je na aukciji u Los Anđelesu za 200.000 dolara. Juna prošle godine rukom pisani tekst pjesme “A Day in Life” “Bitlsa” prodat je za 1,2 miliona dolara.

On je muzičar čije će ime ostati upisano u istoriju kao osobe koja je uvijek nešto pokušavala da mijenja

Jenda od najpoznatijih Lenonovih pjesama je “Imagine” koja pokazuje kakva je on bio osoba i koliko je značio ne samo bliskim ljudima koji su ga okruživali, već i obožavateljima kojima je služio kao poslanik dobre volje i mira.

Lenonova filozofija se sastojala u tome da je on htio da ljudi počnu više da vjeruju sami sebi nego da gube vrijeme sumnjajuči jedni u druge i budeći sukobe bez kojih se može.

On je muzičar čije će ime ostati upisano u istoriju kao osobe koja je uvijek nešto pokušavala da mijenja i bila hrabra da priča o problemima društva i civilizacije.

Smrt ispred zgrade "Dakota"

Lenon je rođen 9. oktobra 1940. godine u Liverpulu. Odrastao je sa ocem i tetkom i kao svako buntovno dijete vrijeme je kratio bježanjem iz škole, dok ga tetka nije upisala u školu crtanja, jer je u ranoj fazi djetinjstva pokazivao interes jedino za crtanje.

Ipak, jedno mjesto će obožavaoci sigurno posjetiti 8. decembra, a to je mjesto ubistva preko puta Central parka u Njujorku

Ubijen je 8. decembra 1980. godine. Navodno po njegovoj želji odmah je kremiran i sahranjen - nigdje, odnosno - svuda jer je njegov pepeo rasut. Groba nema, pa obožavaoci iz čitavog svijeta, kojih Lenon i danas ima nekoliko miliona, ne mogu da ga pohode.

Postoji samo nekoliko memorijalnih mjesta koje su pojedini gradovi odredili u znak sjećanja na njega i gdje se danas nalaze njegove statue.

Ipak, jedno mjesto će obožavaoci sigurno posjetiti 8. decembra, a to je mjesto ubistva preko puta Central parka u Njujorku, ispred zgrade "Dakota".

U Čepmenu se nešto prelomilo

Lenona je ubio Mark Dejvid Čapman, koji je navodno uobrazio da je on pravi Lenon i da mu je neki glas u glavi rekao da ubije lažnog Lenona.

Čapman je zatim uzeo u ruke Selindžerovu knjigu "Lovac u žitu" i počeo da je čita

U intervjuu koji je dao jedanaest godina nakon ubistva, Čapman govori kako je ubistvo Lenona bilo njegova životna misija: "Lenon je bio uspješan čovjek koji je na neki način imao čitav svijet na lancu, a ja nisam bio čak ni karika tog lanca. Nešto u meni se prelomilo".

Vratar na ulaznoj kapiji u "Dakoti" bio je očevidac ubistva. Prethodno je čak i razgovarao sa Čapmanom, dok je ovaj čekao svoju žrtvu. Kako je kasnije izjavio, odmah je prišao ubici i pitao ga: "Da li znaš šta si uradio?" "Da", odgovorio je Čapman, "upravo sam ubio Džona Lenona".

Čapman je zatim uzeo u ruke Selindžerovu knjigu "Lovac u žitu" i počeo da je čita, čekajući dolazak policije.

Posljednja pjesma

Posebno je intrigantna zabilješka na staroj razglednici koja datira iz 1965. Lenon je na njoj napisao riječi nove pjesme koju nikada nije stigao da komponuje. Prekrižene i opet zabilježene riječi odaju da je riječ o djelu u procesu nastanka. Pročitajte jednu od zadnjih pjesama legendarnog bivšeg člana “Beatlesa”:

When a girl begins to be a problem

Pretty soon the girl must go

When they’re gone you find at last

you love them

Pretty soon you want to know

Little girl I’ve come to say

And this time I just have to say

I love you

If she turns you down and rejected

Try again the best you can

Call to see her when you’re least

expected

Tell her now she’ll understand

Galerija

Preporučujemo za Vas