Kalač dostavio dokaze Lukšiću da mu je naređeno da ne prekida šverc cigareta

Izgleda da Ernad Kalač nije počinio samoubistvo deprimiran smrću svoje ćerkice, kao što se predstavljalo javnost
167 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 18:13h

Pokojni načelnik Ispostave policije u Rožajama Ernad Kalač dostavio je bivšem šefu Veselinu Veljoviću i premijeru Igoru Lukšiću dokaze o tome da mu je bilo direktno naređeno da obustavi akcije prekida šverca cigaretama, saznaju “Vijesti”.

Time se potvrđuje i jučerašnja izjava pravnog zastupnika Kalačeve udovice, Nuša Kalača da tužilaštvo ima dovoljno dokaza da Ernad Kalač nije počinio samoubistvo deprimiran smrću svoje ćerkice, kao što se predstavljalo javnosti.

Međutim, kako su “Vijesti” utvrdile iz dokumenta sa kojim su upoznati tužilaštvo, Vlada i Uprava policije, to je argument da su opravdane sumnje o tome kako je šverc cigaretama i dalje unosan posao u Crnoj Gori i pod zaštitom visokih moćnika.

Naime, u službenoj zabilješci Ernada Kalača od 21. januara 2010. koja je službeno zavedena pod brojem 0-1-051-155, sa logom i pečatom UP piše: ”Dana 20. 1. 2011. u 19 časova i 51 minuta sa službenog broja mobilnog telefona UP 067 285 ... pozvao me na moj službeni broj 067 284 ... rukovodilac Područne jedinice Berane Novo Veljić i naredio da se akcija koja je u toku obustavi (u krugu bivše fabrike “Goša” jer su ga zvali “odozgo”, kako reče Veljić,”) navodi se u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Inspektori Ekspoziture kriminalističke policije Rožaje došli su do saznanja, kako je dalje naveo Kalač, da se u krugu bivše rožajske fabrike “vrši pretovar cigareta iz kamiona” rožajskih tablica, u kombi vozilo takođe rožajskih tablica.

Detalji oznaka i vlasnike vozila, koje je precizno naveo načelnik u službenoj zabilješci, “Vijesti” neće objaviti zbog istrage.

Ernad Kalač je naveo da su te osobe iz jednog rožajskog sela, za koje “Vijesti” imaju saznanja da su u njima magacini za šverc duvana iz mojkovačke fabrike “Tara”.

Pokojni rožajski načelnik je dalje u zabilješci zapisao “da se radi o cigaretama marke “Alhramraa”, bez akciznih markica arapskog proizviđača.

“Ovakvim naređenjima i prekidanjem započetih akcija dajemo prostora službenicima za pogovaranje, te kompromitovanje starješinskog tijela. Ne bih volio da se preko mene i službenika IP Rožaje realizuju poslovi zarad nečijih ličnih interesa,” zaključio je tadašnji načelnik Ernard Kalač u službenoj zabilješci, koja je svojeručno potpisana i pečatirana znakom Uprave policije.

Inspektor rožajske policije Edževid Nurković, koji je u perodu dok je bio otpušten, javno govorio o nelegalnim poslovima, tvrdio je da je imao operativna saznanja o švercu cigareta, o kojima je obavijestio Ernada Kalača, koji ga je navodno nakon razgovora sa načelnikom beranskog centra bezbjednosti pozvao i zamolio da odustane od zaplijene.

Tri mjeseca nakon događaja koji pominju obojica, Kalač je nađen mrtav na grobu svoje ćerkice, nekoliko kilometara od svog parkiranog automobila u kome je, kada je pronađen, još svirala muzika.

Zvanično je saopšteno da je načelnik izvršio samoubistvo, a da tužilaštvo, koje je već vodilo istragu o švercu duvana i znalo za pretovare i tajne magacine u Rožajama, nije naložilo ni obdukciju njegovog tijela.

U kojoj je fazi istraga o nelegalnoj proizvodnji cigareta u Mojkovcu i da li je ona proširena na još neke druge tranše, za javnost je tajna jer Ranka Čarapić odbija da odgovori na pitanja “Vijesti”, koja su joj proslijeđena više puta.

Pokojni načelnik u pismu pominje arapske cigarete, a “Vijesti” su nedavno otkrile da duvan za to područje proizvodi i Duvanski kombinat Podgorica.

U pitanju je marka “Kleopatra”, čiji licencirani proizvođači iz Egipa su negirali da imaju poslovnu saradnju sa nekim iz Crne Gore.

Dnevnik “Dan” objavio je potom da Evropska kancelarija za suzbijanje nelegalne trgovine i finansijskih prevara (OLAF) vodi istragu o švercu duvana u Crnoj Gori.

Načelnik se ne sjeća detalja

Bivši šef policije u Beranama Novo Veljić, koji je u međuvremenu penzionisan, ne sjeća se šta se dogodilo 20.januara 2010, kada ga Kalač pominje u bilješci, ali negira bilo kakvu vezu sa švercom cigaretama ili pritiscima iz vrha. “Ako sam tako nešto naredio, rekao bih po naređenju načelnika. Da je to tačno, zašto protiv mene nije pokrenuta kriminalistička istraga,” odgovorio je Veljić.

Na pitanje “Vijesti” da li je znao za šverc duvanom, on je rekao da će toga biti dok je i policije. A o tome da li je u takve poslove umiješan neko “iz vrha” i da li je odatle dobijao naređenja da zažmuri na njega, on je kazao da su to “gluposti”.

Veljić tvrdi da je već dvije godine u penziji, a da je godinu dana prije toga bio “na belom hljebu” i da su za to krivi novinari koji su kritikovali policiju, jer je brutalno pretukla navijače “Budućnosti” u Beranama.

Podaci kojima raspolažu “Vijesti” međutim pokazuju da to nije tačno i da je Veljić bio radno angažovan u vrijeme kad je Ernad Kalač napisao službenu zabilješku.

Galerija

Bonus video: