POČETAK ISTRAŽIVANJA

Španski naučnici tvrde da su izumili lijek koji uz pomoć svjetlosti liječi Parkinsonovu bolest

Iako je istraživanje tek u ranoj fazi, istraživači predviđaju da će se dejstvo takvih ljekova moći kontrolisati putem pametnih telefona
111 pregleda 0 komentar(a)
Parkinsonova bolest, Foto: Shutterstock
Parkinsonova bolest, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:08h

Parkinsonova bolest mogla bi se liječiti uz pomoć svjetlosti, navodi se u novom istraživanju španskih naučnika.

Kako se navodi u studiji, ljekovi koji se aktiviraju zracima svijetla mogu znatno smanjiti podrhtavanje pacijenata. Ovo bi mogla biti nada za blizu 10 miliona ljudi širom svijeta koji pate od ove bolesti. Još nije poznato koliko bi ovakav lijek koštao ili kada će biti dostupan.

Ovi lijekovi zahvaljujući svijetlu dolaze do specifičnih područja mozga i minimiziraju posljedice bolesti. Takođe, pacijenti koji su ih konzumirali imali su veću kontrolu nad bolešću.

Iako je istraživanje tek u ranoj fazi, istraživači predviđaju da će se dejstvo takvih ljekova moći kontrolisati putem pametnih telefona. Lijek MRS7145 blokira specifične receptore koji se zovu adenozin A2As, a koji je prethodno povezan s Parkinsonovom bolesti. Lijek se aktivira samo kada je izložen specifičnoj talasnoj dužini svjetlosti.

Istraživanje je urađeno na miševima. U dio mozga koji je pogođen Parkinsonovom bolešću naučnici su ugradili optička vlakna koja su prenosila svjetlost. Ljekovi su reagovali i potisnuli adenozin A2A receptore.

Istraživanje je provedeno na Univerzitetu u Barceloni, prenosi klix.ba.