Lambuliću će se ponovo suditi za pranje novca

Lambuliću je suđeno u odsustvu, jer je tada bio u bjekstvu, pa je prihvaćen njegov zahtjev da mu se ponovo sudi
605 pregleda 0 komentar(a)
Vjekoslav Lambulić, Foto: Arhiva Vijesti
Vjekoslav Lambulić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.10.2012. 17:47h

Vjekoslavu Lambuliću, koji je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog pranja novca u saizvršilaštvu, biće ponovo suđeno u Višem sudu u Podgorici, saznaju “Vijesti”.

Lambuliću je suđeno u odsustvu, jer je tada bio u bjekstvu, pa je prihvaćen njegov zahtjev da mu se ponovo sudi, potvrđeno je “Vijestima” u podgoričkom Višem sudu.

Prvostepenom presudom Višeg suda, braća Vjekoslav i Jugoslav Lambulić osuđeni su na po tri godine zatvora. Naredne godine, drugostepeni Apelacioni sud je izrekao pravosnažnu presudu braći Lambulić zbog “pranja novca”.

Sud je djelimično uvažio žalbe odbrane, advokata Gorana Rodića i Dragoljuba Đukanovića u pogledu izrečenih kazni i smanjio ih u odnosu na prvostepenu presudu.

Jugoslav Lambulić osuđen je na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog krivičnih djela “pranje novca u saizvršilaštvu” i “falsifikovanje novca”, dok je njegov brat Vjekoslav, koji se tada nalazio u bjekstvu, osuđen na dvije godine zbog “pranja novca u saizvršilaštvu”.

Apelacioni sud takođe je potvrdio odluku Višeg suda u dijelu kojim su Lambulići presudom obavezani da na ime protivpravne imovinske koristi u crnogorski budžet uplate 161.065 eura, kao nezakonito stečeni novac. U obrazloženju presude se navodi da su Lambulići bez odobrenja Ministarstva finansija, u svojoj kladionici „Penal“ držali elektronski rulet.

“Vijesti” u Višem sudu saznaju da je nedavno stigao akt kojim se okrivljeni Jugoslav Lambulić obavezuje da uplati 161.000 eur

“Vijesti” u Višem sudu saznaju da je nedavno stigao akt kojim se okrivljeni Jugoslav Lambulić obavezuje da uplati 161.000 eura.

“U periodu od 10. aprila 2004. do 26. januara 2005, u kladionici 'Penal' u Podgorici, bez odobrenja Ministarstva finansija, priređivali su i igre na sreću – na elektronskom ruletu. Novac prihodovan priređivanjem igara na elektronskom ruletu, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom, vršili su gotovinske uplate na žiro-račun svog preduzeća Lambulić”, piše u presudi.

Apelacioni sud smanjio je prvostepenu presudu Vjekoslavu R. Lambuliću i osudio ga na tri i po godine zatvora zbog šverca kokaina. Prvostepenom presudom Višeg suda, Lambulić je osuđen na pet godina. Kao razlog smanjenja zatvorske kazne, Apelacioni sud je utvrdio da je Viši sud pravilno odmjerio otežavajuće i olakšavajuće okolnosti prilikom odmjeravanja kazne, ali da nije dovoljno cijenio porodične prilike, jer je otac četvoro djece.

Prema optužnici, Lambulić je dva paketa u kojima se nalazilo 2.961,66 grama kokaina ostavio u dvorište kuće Aleksandra Brajovića 14. marta 2005, zatim ceduljicu za vezu u Milanu kome je trebalo predati drogu, te 2.500 eura na ime dijela troškova. Nakon toga, Brajović je drogu i ceduljicu predao zaštićenom svjedoku, a ovaj je kokain zatim predao "kuriru", slovenačkom državljaninu Zlatku Krivecu, koji je došao u Podgoricu da je preuzme.

Bonus video: