Mitovi o raku dojke

ko je rak dijagnostifikovan na vrijeme žene oboljele od raka dojke imaju veliku šansu za preživljavanje. Ključ preživljavanja je rana dijagnoza.
0 komentar(a)
rak dojke, Foto: Shutterstock.com
rak dojke, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.10.2012. 17:27h

Strah i zbunjenost ponekad su razlozi zbog kojih žene ne potraže stručnu pomoć na vrijeme.

Mit: Rak dojke postao je epidemija među mladim ženama.

Stvarnost: Iako i mlade žene imaju rizike razvoja ove bolesti, 95 posto pacijentica oboljelih od raka dojke su žene starije od 40 godina, a dvije trećine imaju više od 50 godina.

Mit: Rak dojke ubija više žena od i jedne druge bolesti.

Istina: Ako je rak dijagnostifikovan na vrijeme žene oboljele od raka dojke imaju veliku šansu za preživljavanje. Ključ preživljavanja je rana dijagnoza.

Mit: Žene koje u porodici nisu imale oboljele od rada dojke nemaju razloga za brigu.

Stvarnost: Većina žena kojima se dijagnostifikuje rak dojke nije u bližoj porodici (majka, sestre) imala oboljele od te bolesti. Zbog tog razloga sve žene treba da obavljaju redovne preglede.

Mit: Mamografija je bolna.

Istina: Moderni mamogrami minimalizovali su nivo neugodnosti, ali budući da su pred menstruaciju dojke osjetljivije trebalo bi izabrati neki drugi dio ciklusa za pregled.

Mit: Dezodoransi izazivaju rak dojke.

Stvarnost: Ova glasina se vrlo brzo proširila, ali ni jedno istraživanje nije potvrdilo kako bi dezodorans, antiperspirant ili brushalter povećali rizike razvoja raka dojke.

Mit: Rak dojke znači gubitak dojke.

Stvarnost: Nekad davno to je bila standardna terapija, ali sada većina oboljelih žena ima i druge izbore liječenja.

Bonus video: