Okončano suđenje za deportacije, presuda 22. novembra

Milorad Ivanović, koji je u vrijeme deportacije u maju 1992. godine bio načelnik CB-a u Herceg Novom, u završnoj riječi odbacio je navode optužbe
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 09:02h

Zamjenik specijalnog tužioca Lidija Vukčević , kazala je u Višem sudu da je dokazano da su devetorica pripadnika MUP-a Crne Gore, kršeći Ženevsku konvenciju, prije 20 godina priotivzakonito uhapsili i predali Muslimane i Srbe vlastima Srpske Republike, kao jednoj od strana u ratnom sukobu.

Na taj način, prema njenim riječima, počinili su krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Vukčević je od specijalnog vijeća sudije Milenke Žižić tražila kazne budu srazmjerne težini krivičnog djela. Presuda će u Višem sudu u Podgorici biti objavljena 22. novembra.

“Iz dokaza proizilazi da su okrivljeni, postupajući po naredbi ministra policije, u vezi zahtjeva policije Srpske Republike BiH, kao strane u oružanom sukobu, preduzimajući radnje lišavanja slobode civila, upravo se stavili na jednu stranu u oružanom sukobu. Optuženi su kao dio vlasti SRJ, odnosno dio vlasti Crne Gore, bili u službi jedne od strana u unutrašnjem sukobu u BiH, što ih obavezuje na poštovanje pravila međunarodnog prava. Sve radnje koje su optuženi izvršili, zabranjene su u svako doba i na svako mjesto, jer su oštećeni ti koji su zaštićena kategorija međunarodnim humanitarnim pravom”, kazala je Vukčević.

Dodala je da je utvrđeno da su svi oštećeni sa porodicama došli u Crnu Goru, kako bi izbjegli oružane sukobe.

“Svi su imali status izbjeglica... To znači da prema licima koja ne učestvuju u sukobu, prema njima se u svakoj prilici mora postupati čovječno bez ikakve diskriminacije, u svako doba i na svako mjesto”, kazala je tužiteljka.

Milorad Ivanović, koji je u vrijeme deportacije u maju 1992. godine bio načelnik CB-a u Herceg Novom, u završnoj riječi odbacio je navode optužbe da je postupajući po telegramu tadašnjeg ministra policije Pavla Bulatovića sproveo akciju hapšenja Muslimana koji su se nalazili u Herceg Novom, te da ih je predao vlastima Srpske Republike.

Naveo je da je kao načelnik policije u Herceg Novom slao sve raspoložive snage u Pljevlja zbog poznatih nemira radi spašavanja Muslimana. Kao dokaz da je spašavao Muslimane, on je rekao da je spasio život Muratu Kusturici, ocu svjetski poznatog reditelja Emira Kusturice.

"Murat Kusturica je došao kod mene u kancelariju CB-a Herceg Novi. Tražio je da ga zaštitim od Muslimana iz BiH. Takođe mi je tom prilikom rekao da mu prijete da će ga ubiti u Herceg Novom. Lično sam ga proslijedio i uputio na Radoja Radunovića, načelnika SDB-a u Herceg Novom da ga zaštiti kako njegov život tako i imovinsku sigurnost. Pripadnici policije su štitili kuće Muslimana u Herceg Novom jer su izbjeglice koje su dolazile u taj grad provaljivali u njihove kuće”, kazao je Ivanović.

On je rekao da je BiH 6. aprila 1992. politički, a ne pravno, priznata.

“Ona je primljena u Ujedinjene nacije 22. maja 1992. Niko tada nije znao da je BiH međunarodno priznata država. Da li je moja nadležnost da ja to znam kao načelnik policije u Herceg Novom, u vrijeme kada nije bilo ni interneta, a ni portala. Nije bio moj posao da pratim akte o međunarodnom priznanju država. Vlada SRJ i Crne Gore su trebale da obavijeste svoje organe da je BiH međunarodno priznata država. Akcija po telegramu ministra Pavla Bulatovića o privođenju i vraćanju Muslimana, izvedena je u suglasnost tadašnjeg državnog tužioca Crne Gore, što je potvrdio Momir Bulatović, tadašnji predsjednik Predsjedništva Crne Gore. Razumijem patnju oštećenih, znam da im je teško, ali im ja nijesam ništa dužan. Oni koji su ubili Muslimane danas slobodno šetaju u BiH. Da oni nijesu poginuli, ne bi bilo ni krivičnog djela", kazao je Ivanović.

Prema optužnici, Boško Bojović, bivši šef SDB-a, Radoje R. Radunović, načelnik sektora SDB-a u Herceg Novom Milorad M. Ivanović, tadašnji načelnik CB u Herceg Novom Duško Bakrač, službenik resora SDB-a u Herceg Novom Milisav Mića Marković, pomoćnik ministra policije, komandir stanice milicije u CB-u Herceg Novi Milorad D. Šljivančanin, načelnik SDB-a u Ulcinju Božidar J. Stojović, načelnik OB u Ulcinju Sreten Lj. Glendža i Branko Bujić, načelnik CB Bara, optuženi su da su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Galerija

Bonus video: