Podatke iz Kalačevog kompjutera brisao profesionalac

Advokat Kalačeve udovice tvrdi da je tužilaštvo nakon izjava “jednog policijskog inspektora, imao osnova da otvori istragu”
90 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2012. 20:11h

Vještaci iz Švajcarske utvrdili su da je laptopu, koji je koristio sada pokojni načelnik policije u Rožajama Ernad Kalač, zamijenjen jedan dio i da se ne može utvrditi šta je od podataka izbrisano iz njega.

“Pošto to nije interesovalo nadležne organe, mi smo poslali Ernadov kompjuter na vještačenje u jedan ugledan institut u Švajcarsku, kako bismo utvrdili da li je i šta izbrisano nakon njegove smrti. Dobili smo obavještenje da je na laptopu zamijenjena tzv. centralna jedinica i da se ne može vratiti obrisano. To znači da su profesionalci uklonili dokaze”, izjavio je za “Vijesti” Nušo Kalač, pravni zastupnik Alme Kalač.

Ona je ranije rekla da je tek nakon dvije sedmice od tragedije dobila suprugov telefon, laptop i ključ od kuće koji su ostali u njegovoj kancelariji.

Stručnjak za informacionu tehnologiju objasnio je “Vijestima” da se izbrisani podaci iz kompjutera ne mogu vidjeti ukoliko se zamijeni centralna memorijska jedinica u koju se nakon toga ukucavaju nove informacije.

Almu Kalač je prije dva dana saslušao viši tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović, koji je, kako ona tvrdi, insistirao da dokaže izjave u medijima da je njen suprug ubijen.

Dovoljno dokaza?

Tužioce, međutim, nijesu interesovale izjave udovice, da su u beranskoj policiji izbrisani podaci iz kompjutera bivšeg policijskog zvaničnika koji je pokrivao rizično mjesto poznato kao meka za šverc droge i oružja.

Od njega su Alma i njen advokat saznali, kako je Nušo Kalač juče rekao “Vijestima”, da je Odjeljenje specijalnog tužioca za organizovani kriminal imalo uvid u pisma koja je šef ispostave Uprave policije u Rožajama, neposredno prije smrti, poslao pretpostavljenom Veselinu Veljoviću i premijeru Igoru Lukšiću.

“Očekujemo da nam specijalni tužilac odgovori da li su ta pisma bila predmet njihove ocjene i kakvu su odluku donijeti”, rekao je advokat.

Ukoliko tužilac posjeduje i propratna akta koja su poslata Veljoviću i Lukšiću, onda bi to značilo da je upoznat sa podacima o nelegalnim poslovima koji je Ernard Kalač pominjao, koristeći izraz “da neće da bude korumpirana karika u lancu”. Da li je to tako, advokat ne zna, ali očekuje da čuje od Đurđine Ivanović, specijalnog tužioca.

“Na osnovu podataka kojima tužilac raspolaže, smatram da već imaju dovoljno dokaza da se Ernardova smrt dogodila zbog pritiska pretpostavljenih na njega, kako bi zažmurio na sumnjive poslove”, dodaje advokat.

Pravni zastupnik Kalačove udovice tvrdi da je tužilaštvo nakon izjava “jednog policijskog inspektora koji je javno rekao da je trpio pritisak od šefa u Beranama, imao osnova da otvori istragu”.

“Za pravnika to je bila prijava krivičnog djela i tužilac je trebalo obojicu da sasluša”, smatra advokat.

Pravni zastupnik Kalačove udovice tvrdi da je tužilaštvo nakon izjava “jednog policijskog inspektora, imao osnova da otvori istragu”.

Edževid Nurković jedan od bivših otpuštenih rožajskih policajaca, koji je u međuvremenu vraćen u službu, izjavio je ranije medijima, da je šef ispostave policije u Beranama Miodrag Božović, nekoliko mjeseci prije Kalačeve smrti, tražio od njega da ignoriše šverc. Božović, a ni Uprava policije, javno se nijesu oglašavali ovim povodom iako su “Vijesti” tražile zvaničnu informaciju o tome. Iz beranske policije “Vijestima” je prije dva dana saopšteno da su izjave udovice netačne i da je ona ljuta jer nije dobila posao i novac koji je zahtijevala od Uprave policije. Alma Kalač je to demantovala.

Policija pisma, bez dokaza, poslala advokatu

Nušo Kalač je potvrdio da je dobio kopije pisama koje je Ernard Kalač uputio Igoru Lukšiću i Veselinu Veljoviću, ali tvrdi da nije dobio propratna akta koja je on pominjao u pismu tim funkcionerima.

“Plašim se da ćemo ih ikada i dobiti jer Ernard nije naveo šta im je dostavio. Smatram da ti akti kriju istinu koju znaju tužilaštvo i policija”, rekao je advokat. Uprava policije juče je saopštila da je:

“Advokatskoj kancelariji koja zastupa interese gospođe Alme Kalač, dostavila kopije dopisa koje je predsjedniku Vlade i direktoru Uprave policije 23. marta 2011, upućene preporučenom pošiljkom od strane pokojnog Ernarda Kalača, kao i potvrde o prijemu ovih pošiljki”.

“Uvažavajući bol i žalost porodice Kalač za pokojnim Ernardom, kao i činjenicu da je u toku postupak u nadležnosti tužilaštva, još jednom informišemo javnost da je Uprava policije, u ovom kao i svim ostalim slučajevima, preduzela sve radnje i postupke u cilju sprovođenja istrage povodom smrti”, piše u saopštenju Uprave policije.

Galerija

Bonus video: