Budvanska rivijera dočekuje Lokomotivu: Šansa protiv rezervista

Početak utakmice u Mediteranskom sportskom centru je u 18 časova. Od 19.30 u drugom meču sastaju se Berlin i Češke Budejovice
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2012. 07:49h

Pobjeda (Olimpijakos) i dva poraza (Noliko i Belhatov), bilans je odbojkaša Budvanske rivijere u prvom kolu u prethodne tri sezone u Ligi šampiona, od čega kod kuće imaju po pobjedu i poraz.

Da li će poravnati broj pobjeda i poraza na premijeri, ili će negativan saldo porasti, znaće se večeras nakon duela u Mediteranskom sportskom centru sa ruskom Lokomotivom iz Novosibirska.

Najveći dio trećeplasirane ekipe iz prošlogodišnjeg prvenstva Rusije u Budvu je stigao prije dva dana. Juče su, preko Tivta, stigla još četvorica igrača.

Kako je na brifingu sa novinarima, u hotelu „Kvin of Montenegro“ u Bečićima, objasnio pomoćni trener Andreja Voronkova, Italijan Klaudio Rifeli, Lokomotiva je u metropolu crnogorskog turizma stigla u nekompletnom sastavu, sa dvojicom startera, ne navodeći koja su to dvojica.

Ostatak ekipe, kako se čulo na konferenciji za novinare, biće igrači koji manje igraju i oni koji nastupaju za drugi tim u drugoj ruskoj ligi.

"Ovakva organizacija u timu je neophodna, jer imamo mnogo utakmica u sezoni, manje-više igramo svaka tri dana i to u periodu od 10 mjeseci. Nemoguće je bilo doći u Budvu sa kompletnim timom, a onda za nekoliko dana vratiti se u Sibir i sa istim igračima igrati prvenstvenu utakmicu. Zbog toga često dijelimo tim na ovakav način", objasnio je Rifeli situaciju u ruskom klubu uoči starta Lige šampiona.

Ovom informacijom bili su zatečeni i u Budvanskoj rivijeri.

"Mi smo se pripremali za jednu postavu, ali šta da radimo... Tek na utakmici ćemo vidjeti kako izgledaju. To što nijesu kompletni, trebalo bi da bude neko olakšanje za nas, ali...", oprezan je trener Budvana Siniša Reljić.

U četvrtom nastupu u Ligi šampiona Budvanska rivijera želi da ponovi rezultat iz drugog učešća, kada su Budvani, pod kormilom Veselina Vukovića, prošli grupu, ušli u plej-of fazu (13 najboljih ekipa) i ostvarili najveći rezultat u istoriji crnogorske klupske odbojke. Iako su ekipu sklapali etapno, i sklopili je dosta kasno, u budvanskom klubu smatraju da imaju šansi da u konkurenciji Lokomotive, Berlina i Čeških Budejovica budu barem jedna od pet najboljih drugoplasiranih ekipa iz šest grupa.

Osim na nešto lakšoj grupi, optimizam grade i na, što je fakat, jačoj ekipi u odnosu na prošlu sezonu, prvenstveno na poziciji korektora (Letonac Oliver Veno), mada su pojačani i na ostalim pozicijama (Luka Šuljagić, Marko Maksimović, Marko Vujović...), dok je enigma Brazilac Leonardo Kaldeira, za koga, kako je saopšteno iz kluba, još nije završena kompletna papirologija, pa neće igrati u prvom kolu. Mada, izvjesno je, ako se nešto neočekivano ne dogodi, da i neće uopšte igrati, jer je stigao potpuno nespreman i ne uliva povjerenje.

Budvani prepuštaju ulogu favorita Lokomotivi, a šansu traže u mečevima sa Berlinom i Češkim Budejovicama.

"Gostima želim ugodan boravak u Budvi i našu pobjedu. To što su došli u kombinovanom sastavu ne mijenja puno, jer imaju zaista kvalitetnu ekipu. Koliko ozbiljno shvataju ovaj meč govori i to da su došli dva dana ranije. I mi se, takođe, ozbiljno pripremamo za ovo takmičenje, a raspored je takav da u prvom kolu igramo sa ekipom koja je, možda, favorit u našoj grupi. Da li je to dobro ili loše, vidjećemo nakon utakmice. Lično mislim da i nije loše, pošto igramo kući. Naše je da pružimo maksimum na utakmici i probamo da osvojimo neke bodove", dodao je Reljić.

Za razliku od Rusa, koji imaju problem sa viškom utakmica, u Budvanskoj rivijeri imaju drugačije muke, dobro poznate.

"Već treći put igram ligu šampiona sa Budvamskom rivijerom i svake godine imamo isti problem. U odnosu na Lokomotivu imamo potpuno drugačiju stvarnost, a to je manji broj utakmica. Svaki put dočekujemo prvo kolo bez neke rutine u igri i još ne znamo kako će to da izgleda. Pripreme za Ligu šampiona su protekle dobro. Mislim da ove godine imamo ekipu sa kojom možemo nešto da uradimo. Ovo je, možda, šok što su Rusi došli u kombinovanom timu. Naše je da probamo da dobijemo, za to imamo kvalitet, iako oni još važe za glavnog favorita u grupi, bez obzira na to u kom sastavu nastupaju", rekao je tehničar Veljko Petković.

Rusima prija topla Budva

Gostovanje u Budvi nije prvo za Lokomotivu kada je Crna Gora u pitanju – u decembru 2008. godine, ruska ekipa je u Podgorici igrala prvi meč osmine finala Kupa CEV.

Podgoričani su tada slavili 3:0, ali su Rusi u revanšu dobili istim rezultatom, nakon toga i zlatni set i prošli u četvrtfinale, gdje su eliminisani od španske Unikahe. Lokomotiva je, inače, ljetos promijenila oba stranca.

Prvo je na mjesto Slovaka Lukasa Divisa stigao Finac Tuomas Samelvuo, kome je to povratak u Novosibirsk nakon sezone u italijanskom San Đustinu.

A onda je umjesto Kubanca Sančez Božuljeva došao Amerikanac Klejton Stenli, da bi nakon zdravstvenih problema na Olimpijskim igrama u Londonu Lokomotiva odlučila da dovede ljevorukog korektora, Šveđanina Markusa Nilsona (nije u ekipi koja je doputovala u Budvu), dok se Stenli ne oporavi.

Iz redova prvaka Evrope, Zenita, stigao je srednji bloker Aleksandar Gutsaljuk, dok je iz redova imenjaka iz Jekaterinburga stigao veteran, primač Igor Kulešov (16. novembra puni 40 godina).

"Očekujem dobru utakmicu, Budvanska rivijera je dobra ekipa, ima dobre igrače. Ne može biti drugačije, jer igra Ligu šampiona. Vjerujem da će igrači koji su do sada manje igrali iskoristiti svoju šansu da dokažu treneru da mogu da igraju", kaže primač servisa Ilija Žilin. Osvajanjem trećeg mjesta prošle sezone, „Sibir ekspres“, kako popularno zovu Lokomotivu, čiji je glavni sponzor ruska željeznica, napravila je najveći uspjeh u istoriji kluba.

U polufinalu plej-ofa Lokomotiva je poražena od Zenita (3-0 u pobjedama), dok je za treće mjesto bila bolja od Iskre iz Odincova (2:3 u gostima, 3:0 kod kuće).

Prošle sezone je u LŠ ispala u osmini finala od turskog Arkasa, koji je u revanšu bio bolji u zlatnom setu (Lokomotiva je slavila 3:0 kod kuće, dok je u gostima izgubila 3:2). Lokomotiva, u čijim redovima je i olimpijski šampion, tehničar Aleksandar Butko (ni on nije došao), trenutno je treća na tabeli sa tri pobjede i porazom.

"Veoma smo srećni, jer je ovdje toplo, a mi smo došli iz Sibira sa minus pet. Ovo je veoma važna utakmica za nas. Znamo da puno rizikujemo u ovom meču, jer Budvanska rivijera ima dobar tim, ali je za nas Liga šampiona veoma važna. Zato ćemo pokušati da pobijedimo i sa drugim timom", dodao je Klaudio Rifeli, pomoćni trener Lokomotive.

Utakmica u Budvi počinje u 18 časova. Sude Slovenac David Gril i Turčin Bajram Dikmentepe. U drugom meču ove grupe, sjutra veče od 19.30 sastaju se Berlin i Češke Budejovice.

Bonus video: