"Pejanovića su prebili ka' mačku neki tipovi sa fantomkama"

Bošković je odlučio da progovori u podgoričkom Osnovnom sudu, navodeći da je do sad ćutao jer su mu nadređeni prijetili da će ostati bez posla ako nešto kaže
81 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 11:59h

Bivši policajac Oliver Bošković ispričao je danas da je više maskiranih i naoružanih momaka ušlo u betonjerku i prebilo pokojnog Aleksandra Pejanovića prije četiri godine, a nakon protestnog mitinga zbog Vladinog priznanja nezavisnosti Kosova. On je dodao i da su svi optuženi policajci znali za to, ali da su bili nemoćni da reaguju i da nijesu mogli to da spriječe, ali i da su pomogli Pejanoviću da ostane živ tada.

Policajcima Ivici Paunoviću, Milanu Kljajeviću. Milanku Lekoviću sudi se za nanošenje teške tjelesne povrede, kao i zlostavljanje i mučenje, dok su Bojan Radunović i Dobrivoje Đuričić optuženi privatnom tužbom za tešku tjelesnu povredu i zlostavljanje i mučenje putem pomaganja, kao i neprijavljivanje u sticaju sa nesavjesnim radom.

Bošković je rekao da ga je starješina podgoričke policije Ratko Rondović prije prethodnog suđenja upozorio da će ostati na poslu, ukoliko kaže da nije mijenjao bravu sporne noći u prostorijama za zadržavanje.

"Kad sam došao da mijenjam bravu te noći po nalogu dežurne službe, rekli su mi da su Pejanovića prebili ka' mačku neki tipovi sa fantomkama, vjerovatno po nalogu ovih odozgo, jer se bez bez njihovog odobrenja ne može ući", rekao je Bošković.

Kad sam došao da mijenjam bravu te noći po nalogu dežurne službe, rekli su mi da su Pejanovića prebili ka' mačku neki tipovi sa fantomkama, vjerovatno po nalogu ovih odozgo, jer se bez bez njihovog odobrenja ne može ući

Na pitanje tužioca da pojasni bez čijeg naloga se ne može ući u prostorije za zadržavanje, Bošković je rekao da naređenje mora doći od načelnika, komandira, dežurnog starješine ili inspektora, a da se sve to ne može odraditi ni bez znanja vrha policije.

"Ja i ovi momci smo žrtve tog događaja. Moja porodica ispašta zbog toga, ja nemam platu, a imam troje djece. Tražio sam prijem kod novog direktora policije Božidara Vuksanovića, ali na moj zahtjev nikada nije odgovoreno, iako sam napisao o čemu se radi”, rekao je Bošković.

Bošković je odlučio da progovori danas u podgoričkom Osnovnom sudu, navodeći da je do sad ćutao, iako je već dva puta svjedočio, jer su mu nadređeni prijetili da će ostati bez posla ako nešto kaže. On je u međuvremenu svakako otpušten, zbog uslovne osude.

Svi ostali policajci koji su svjedočili ispričali su dobro poznatu priču, koju su ranije ponovili i okrivljeni “da ništa nisu čuli, ni vidjeli”.

Stankoviću penzija 209 eura

Do sada je Goran Stanković bio jedini policajac koji je progovorio o prebijanju i mučenju Pejanovića u betonjerci i bio prvi insajder u istoriji crnogorske policije, a svega nekoliko mjeseci prije penzionisanja bio je prinuđen da napusti posao, prije dvije godine. Direktor Uprave policije Božidar Vuksanović je početkom aprila ove godine pokrenuo postupak za njegovu rehabilitaciju, a nakon što je "Vijestima" ispričao potresnu priču o golgoti kroz koju je prošao od kada je napustio policiju, i dobio je penziju od 209 eura. Sudija Larisa Stamatović zatražila je da Stankovića prinudno dovedu na sljedeći pretres, jer se na ovom nije pojavio, iako je uredno pozvan.

Viši sud je, u prethodnom postupku kada su Paunović, Kljajević i Leković osuđeni na tri i pet mjeseci zatvora, vratio predmet na ponovljeno suđenje, jer po njihovom mišljenju u tom postupku nijesu utvrđene sve činjenice.

Pejanović je ubijen u maju prošle godine ispred zgrade u kojoj živi, a za ubistvo je optužen policajac Zoran Bulatović.

Suđenje se nastavlja 11.decembra.

Kavarić: Obeshrabruje me tužilac

Punomoćnik porodice Pejanović, advokat Dalibor Kavarić je nakon pretresa istakao da je dobro što se policajci oslobađaju straha i pritisaka, i odlučuju da kažu istinu o događajima u betonjerci, ali ga obeshrabruje to što državni tužilac ne traži one koji su prebili Pejanovića, niti njihove nalogodavce.

"Umjesto toga on traži spise predmeta od sudije očigledno želeći to da iskoristi protiv samih svjedoka, u smislu lažnog svjedočenja", ocijenio je Kavarić.

Galerija

Bonus video: