Umro Rasel Mins

Rasel Mins bio je jedan od prvih vođa pokreta za prava američkih Indijanaca, prije nego je postao poznat u Holivudu u filmovima posvećenim Indijancima
65 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 11:07h

Borac za prava Siuksa glumac Rasel Mins, koji je privukao pažnju šire javnosti zalažući se za prava američkih Indijanaca 70-ih godina, a kasnije započeo glumačku karijeru i nastupio u filmovima poput "Posljednjeg Mohikanca", umro je u 72. godini.

"Naš otac i suprug trenutno korača putem naših predaka", napisala je njegova porodica u saopštenju objavljenom na internet stranici Rasel Mins.

"Počeo je putovanje prema svijetu duhova na svom ranču Porkupine u Južnoj Dakoti, na sjeveru SAD".

Rasel Mins bio je jedan od prvih vođa pokreta za prava američkih Indijanaca, prije nego je postao poznat u Holivudu u filmovima posvećenim Indijancima.

U bilješci napisanoj dva dana prije smrti, Mins je pozvao obožavatelje da posvete dio vremena "radu kojem se pokušavao posvetiti čitav život: oslobađanju i slobodi mog naroda Lakota, svih Indijanaca i, zapravo, svih ljudi".

Rasel Mins je počeo glumačku karijeru 1992. glumeći poglavicu Čingačgoka, posljednjeg Mohikanca, u istoimenom holivudskom filmu.

Pojavio se 1994. i u filmu "Rođeni ubice", kao i u više TV serija.

Pozajmio je glas poglavici Povhatanu, ocu Pokahontas u istoimenom Diznijevom animiranom filmu iz 1995.

Bonus video: