Što je Kalač napisao Lukšiću prije smrti: Ne želim da budem korumpirana karika

Obavijestio ga je da je živio časno i pošteno i da je od kredita sagradio porodičnu kuću, koja je jedino što iza sebe ostavlja porodici
195 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 16:54h

Kako” Vijesti” nezvanično saznaju, pokojni načelnik rožajske policije Ernad Kalač je premijera Lukšića molio da, ukoliko mu se nešto desi, pronađe načina i zaposli Almu kako bi bila zbrinuta njihova djeca.

Obavijestio ga je da je živio časno i pošteno i da je od kredita sagradio porodičnu kuću, koja je jedino što iza sebe ostavlja porodici.

“Nikada nisam uzeo ni jednog novčića od bilo kojeg lica koje se bavi kriminalom... Živio sam od plate i kreditnih zaduženja od kojih smo Alma i ja napravili kuću... Misleći da radim za interese svoje države u pojedinim slučajevima sam ostao naivan.

Moja ljudskost i čast mi ne dozvoljavaju da budem bilo čija kolateralna šteta, niti da se pojedinci kriju iza mene, a ja da budem korumpirana karika u lancu,” dio je Ernadovog oproštajnog pisma upućenog Lukšiću.

On je u prilogu, kako je napisao, dostavio i neka dokumenta koja ukazuju na njegovo poštenje.

Za šverc niko ne pita

Viši tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović tražio je juče od udovice Kalača da mu dostavi dokaze na osnovu kojih tvrdi da on nije počinio samoubistvo, već da je ubijen.

Alma Kalač je u Više tužilaštvo u Bijelom Polju pozvana nakon što su “Vijesti” kontaktirale policiju, tužilaštvo i MUP interesujući se da li provjerevaju njene izjave u medijima, u kojima je iznijela i teške optužbe na račun suprugovih dojučerašnjih kolega.

“Mislila sam da me zovu, jer je pokrenuta istraga koja će otkriti istinu o smrti mog supruga Ernada. Umjesto toga ja sam se našla na optuženičkoj klupi. Tužilac Hadrović me je napadao zbog tvrdnji u medijima da je moj suprug ubijen i tražio da to dokažem. Ogorčena sam na način na koji sam ispitivana, kao i na cijeli tok događaja,” izjavila je “Vijestima” Alma Kalač nakon razgovora u tužilaštvu.

Ona je, kako je prenijela, ostala pri tvrdnji o ubistvu i izjavama da je njen suprug bio pod pritiskom pojedinih kolega.

Tužioca nijesu interesovale tvrdnje Alme Kalač u medijima da je načelnik beranske Ispostave policije Miodrag Božović vršio pritisak na njenog muža, kao i da su u prostorijama te policije brisani fajlovi iz njegovog kompjutera.

Time se, prema podacima “Vijesti”, nije bavila ni Unutrašnja kontrola MUP-a, čiji rukovodilac Veselin Šaranović.

“Da je tužilaštvo utvrdilo da su policijski uviđaj ili sama istraga bili sumnjivi, tu bi bilo posla za nas. Ovako, nijesmo bili pozvani da se uključujemo,” objasnio je on.

Uprava policije bez zvaničnih odgovora

U beranskoj policiji su teške optužbe udovice okarakterisali kao “gluposti i podmetanja”.

“Niti je na Ernada Kalača vršen pritisak prije nesreće , niti su iz njegovog kompjutera brisani bilo kakvi podaci. Sa druge strane Uprava policije je kao i u svim slučajevima i u ovom nesebično pomogla porodicu bivšeg kolege sa oko 20.000 eura. Ona je međutim počela da iznosi optužbe kada smo joj rekli da joj ne možemo dati još 5.000 eura, koje je tražila, i da je ne možemo zaposliti,” rekao je za “Vijesti” visoki policijski zvaničnik.

Uprava policije juče međutim zvanično nije odgovorila “Vijestima” na pitanja o tome da li je i sa koliko novca pomogla Almu Kalač, kao ni da li je direktor Božidar Vuksanović pozivao na razgovor službenike koje je ona javno prozivala.

Alma Kalač: Ne radi se o parama, već o životu

Udovica pokojnog šefa policije u Rožajama, preko koga vode putevi šverca droge i cigareta, šokirana je tvrdnjama da je ucjenjivala policiju.

“Ja od njih nisam tražila, niti tražim, ni novac ni posao.Tražim samo istinu u smrti oca moje djece. Prije nego što je i sahranjeno Ernadovo tijelo Veselin Veljović je u našoj kući izjavio da će UP vratiti kredit koji je moj suprug podigao za izgradnju kuće, kao i da će mene zaposliti. U dva navrata su mi iz UP donijeli po 5.000 eura na ruke i to je sve,” rekla je Alma.

Ona je dodala da je ostalo još 9.000 eura kredita.

“ Ovdje nisu u pitanju pare, nego ljudski životi. Da li oni koji su Ernada otjerali u smrt žele da to isto učine i meni. Ja sam od tužioca zahtjevala da dokaže da se Ernad sam ubio, ali je on samo insistirao na tome da ja nemam dokaza da je ubijen,” tvrdi Alma Kalač.

Prema zvaničnoj verziji tužilaštva, koje je sa policijom izvršilo uviđaj nakon smrti prvog čovjeka rožajske policije 2011.godine, Kalač je počinio samoubistvo. Iako je splet okolnosti pod kojima se ono dogodilo bio čudan, počev od udaljenosti automobila od mjesta gdje je ono počinjeno, pa do porodilnih prilika koje nijesu upućivale na takve motive, pa do činjenice da je Kalač obavljao rizičnu funkciju, tužiocu ništa nije bilo sporno.

Falsifikovali izjavu?

“Imam fotokopiju dijela pisma koje sam dobila od Uprave policije prije 15-ak dana. Višem tužiocu sam rekla da na njoj nije Ernadov potpis i da to istraži. Vidjela sam i moju falsifikovanu izjavu inspektoru Goranu Pešiću, u prisustvu doktora Jaha Pepića i istražnog sudije Dragana Vojinovića.

Ponovila sam tužiocu da tu izjavu nikada nisam dala i da sam je precrtala kad su mi je pokazali. U njoj stoji kao da ja sumnjam da se Ernad ubio zbog naše kćeri kojoj je svakog 23. u mjesecu odlazio na grob.

Nešto tako nikada nisam rekla, čak sam bila ljuta što su mediji njegovu smrt povezivali sa mrtvom Hanom.

I dalje tvrdim da moj suprug nikada ne bi ostavio naše dvije kćeri i mene,” rekla je Alma koja i dalje insistira da dobije originale oproštajnih pisama koje je njen suprug prije smrti uputio Veselinu Veljoviću, premijeru Igoru Lukšiću i predsjedniku rožajskog suda Zahitu Camiću.

Galerija

Bonus video: