Hirst pozajmio svom gradu skulpturu visoku 20 metara

Dok jedni smatraju da je skupltura izazovna i da zrači, drugi tvrde kako će podsticati neželjene tinejdžerske trudnoće
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 10:14h

Skulptura britanskog umjetnika Demijena Hirsta pod imenom "Istina" uznemirila je građane irskog grada Ilfrakombea. Skulptura "Pravde", prikazuje trudnu ženu čija je polovina anatomije otkrivena sa mačem u jednoj i vagom u drugoj ruci.

Gotovo polovina njene anatomije je otkrivena - koža je povučena s njene desne strane i vidljivi su mišići, kosti lobanje, masno tkivo desne dojke, čak i fetus u utrobi. Žena u svojoj visoko podignutoj ruci nosi mač, dok iza leđa „skriva“ vagu.

Mnogi mještani smatraju da se radi o odvratnoj skulpturi koja nagrđuje njihov grad, ali Gradsko vijeće vjeruje kako će im moderna Pravda donijeti novi prihod od turizma.

Skulptura je izrađena od nerđajućeg čelika i bronze, a mač i lijeva ruka napravljeni su od jednog komada fiberglasa

"Do sada smo se, kao odmaralište, oslanjali na naš prirodni šarm i ljepotu, ali u današnje vrijeme to nije dovoljno", rekao je član Vijeća Mike Edmunds.

"Hoteli se zatvaraju, stoga moramo učiniti nešto kako bismo podstaklu privredu, i razmatramo umjetnost kao način privlačenja posjetilaca. Umjetnost uzrokuje podijeljena mišljenja, i jedna stvar oko ove skulpture je, baš zato što je toliko kontroverzna, da će privući nove ljude u grad", rekao je Edmunds.

Sljedećih 20 godina u Sjevernom Devonu

Hirst, koji je jedan od najcjenjenijih, ali i kontroverznijih umjetnika u Velikoj Britaniji, posudio je svoju skulpturu gradu na 20 godina, a Gradsko vijeće odlučilo je da je postavi na ulazu u luku, pišu agencije.

Stav skulpture i lice žene preuzeto je od "Male Plesačice od četrnaest godina” Edgara Degaa

Kontroverzni Hirst pozajmio je Ilfrakombeu 20-metarsku skulpturu njegovog modernog viđenja Pravde. Skulputura će stajati na ulazu u luku 20 godina.

Skulptura je izrađena od nerđajućeg čelika i bronze, a mač i lijeva ruka napravljeni su od jednog komada fiberglasa, ojačanog s plastičnim polimerom. Testirana je u vazdušnom tunelu kako bi se osiguralo da će moći podnijeti česte nalete vjetra na obali.

"Istina“ je savremena alegorija za istinu i pravdu. Stav skulpture i lice žene preuzeto je od "Male Plesačice od četrnaest godina” Edgara Degaa koju je ovaj umjetnik već koristio u svojoj ranijoj, također bronzanoj skulpturi "Djevice Majke".

Podstiče neželjene trudnoće?

Mještani Sjevernog Devona su podijeljeni.

Drugi smatraju da je Hirstova skulptura iako kontoverzna, prekrasna jer pokazuje moć trudne žene

Dok jedni smatraju da je skupltura izazovna i da zrači, drugi tvrde kako će podsticati neželjene tinejdžerske trudnoće, kako je "ponižavajuća za žene“ te kako je to „nepotrebna ekscentričnost upakovana kao umjetnost“.

Epitete koje je pokupila je nečuveno, nemoralno, bizarno, uvredljivo, neukusno, neugodno, groteskno, bez poštovanja, neosjetljivo, neprimjereno, monstruozno, ružno, vulgarno i bez umjetničkog značaja.

Drugi smatraju da je Hirstova skulptura iako kontoverzna, prekrasna jer pokazuje moć trudne žene, žene koja u sebi nosi život.

Galerija

Bonus video: