Otvorena međunarodna televizijska manifestacija u Baru

Umjetnički direktor ITF Marija Perović ukazala je da je ove godine u rad međunarodnog žirija uvedeno nekoliko novina
0 komentar(a)
Festival, Bar, Foto: Anto Baković
Festival, Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 23.10.2012. 10:51h

Legndarni glumački i životni par Milena Dravić i Dragan Nikolić, otvorili su XVII barski internacionalni TV festival (ITF) koji će do 26. oktobra prikazati 71 program 67 producentskih kuća iz 33 zemlje.

Svečano otvaranje sa platoa Dvorca kralja Nikole direktno je prenosio Javni servis RTCG kao koproducent manifestacije.

U trci za festivalske nagrade su 11 programa kratkih TV formi, 13 igranih, osam ekološko-turističkih, te tri dječja i 36 dokumentarnih filmova.

Selektor Festivala, filmski kritičar Aleksandar Bečanović, kazao je da se u odabiru filmova vodio prvenstveno stilizacijom

"ITF konstantno raste, na konkurs nam je ove godine prijavljeno 222 programa 162 TV i producentske kuće iz čak 71 zemlje, za deset više nego lani", istakla je poslovni direktor ITF Ljiljana Đinđinović na prvoj festivalskoj pres-konferenciji u hotelu “Prinses”.

Umjetnički direktor ITF Marija Perović ukazala je da je ove godine u rad međunarodnog žirija uvedeno nekoliko novina “kako bi se pratili trendovi”.

"Članovi žirija su putem linka u svojim domovima već odgledali filmove, ostaje da se saberu njihove ocjene", rekla je Perović.

Parametri zanata

Inače, žiri će se danas javnosti obratiti prvi put. Njegovi su članovi Svetlana Čirkova iz Rusije, Rada Šešić iz Holandije, Jeronimo Molero iz Španije, Gorčin Stojanović iz Srbije i Nikola Vukčević iz Crne Gore.

Ministarstvo kulture je ITF uvrstilo u manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore

Selektor Festivala, filmski kritičar Aleksandar Bečanović, kazao je da se u odabiru filmova vodio prvenstveno stilizacijom i “parametrima zanata”.

"Trudio sam se da budem objektivan koliko je to god moguće, bez favorizovanja ličnog ukusa. Dobra je odluka što je broj takmičarskih kategorija uvećan za dječji program i kratku formu, jer su upravo kratke forme mlađim autorima idealne za zanatsko usavršavanje i za eksperimentisanje", rekao je Bečanović.

Ministarstvo kulture je ITF uvrstilo u manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, stoga se ITF Bar i ove godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bar.

Sve takmičarske filmove moguće je pogledati na 99. kanalu Extra TV-a.

Otvorena međunarodna televizijska manifestacija u Baru

Bonus video: