CSO: Gluk, Šopen i Šubert za početak koncertne sezone

Na međunarodnom festivalu u Turskoj, Crnogorski simfonijski orkestar je nastupao uz eminentne ansamble iz cijelog svijeta
0 komentar(a)
Crnogorski simfonijski orkestar, Foto: Arhiva Vijesti
Crnogorski simfonijski orkestar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.10.2012. 08:47h

Nakon uspješnog gostovanja na prestižnom festivalu “Susret Istoka i Zapada” u Ankari, Crnogorski simfonijski orkestar će utorak, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova otvoriti šestu koncertnu sezonu.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska na koncertu će biti izvedene djela: Kristofa Vilibalda Gluka – uvertira za operu Ifigenija u Aulidi, Koncert za klavir i orkestar broj 1 u e-molu Frederika Šopena, kao i Simfonija broj 6 u C-duru Franca Šuberta.

Solističku dionicu u Šopenovom koncertu će tumačiti jedan od najboljih poljskih pijanista Rafael Lustčevski, počasni profesor na Nacionalnom univerzitetu u Kostariki i jedan od vodećih na listi Stainway umjetnika.

Na međunarodnom festivalu u Turskoj, Crnogorski simfonijski orkestar je nastupao uz eminentne ansamble iz cijelog svijeta.

Susret Istoka i Zapada

Na ovogodišnjem festivalu pod motom Susret Istoka i Zapada solističke partije svirala je čuvena flautistkinja Šefike Kutluer sa ansamblima iz Crne Gore, Meksika, Kazahstana, Koreje, Kosova, Grčke

"Crnogorski simfonijski orkestar ili Karadag senfoni orkestrasi, kako je naš ansambl najavljen u programu festivala, prvi je put u svojoj simfonijskoj postavci nastupio sa Grigorijem Kraskom, novim šefom-dirigentom, koji je do ove sezone bio njegov koncertmajstor. Program je sadržao Muziku Sioranu Žarka Mirkovića, Koncert za flautu i harfu V.A. Mocarta, te Sedmu simfoniju Ludviga van Betovena; solističku partiju harfe u Mocartovom koncertu, pored flautistkinje, imala je Ljiljana Nestorovska, stalni saradnik CSO", saopštio je CSO.

CSO ili Karadag senfoni orkestrasi, kako je naš ansambl najavljen u programu festivala, prvi je put u svojoj simfonijskoj postavci nastupio sa Grigorijem Kraskom

PR Jelena Jovanović je kazala da je odlična akustika najveće koncertne sale u Ankari, Bakanligi Šura salonu, “već od prve numere prikazala crnogorske umjetnike kao usviran i za savremenu muziku raspoložen ansambl, koji je i u pratećoj ulozi Mocartovog koncerta pokazao svoj profesionalizam i koncentraciju”.

Ona je kazala da je vrhunac večeri, očigledan i po reakcijama turske publike, bilo izvođenje Sedme Betovenove simfonije, i koncepcija njihovog novog dirigenta u kojoj su i gudači i duvačka sekcija potpuno ujedinjeni u kompaktnom i sigurnom zvuku.

"Dugi i oduševljeni aplauz mnogobrojnih ljubitelja muzike u jednoj od najboljih akustika Turske ispratio je i interpretaciju Igre Borislava Tamindžića na bis, kao sasvim prikladan i autentičan završetak prvog gostovanja crnogorskih simfoničara u Turskoj."

Bonus video: