Od 2013. zabranjeni ometači i detektori radara

Vozači koji su posjedovali antiradarski sistem, kaže on, znali su ranije i da se pohvale policiji da ga imaju
665 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2012. 15:33h

U aktuelnoj zakonskoj regulativi nema konkretnog propisa koji se bavi detektorima i ometačima radara, što nije slučaj sa novim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koji predviđa kazne za reklamiranje, nošenje i upotrebu uređaja koji se koriste za ometanje rada policajaca.

Prema novom zakonu, koji će početi da se primjenjuje početkom sljedeće godine, kazne za ovakvo ponašanje su za fizička lica do 1.000, a za pravna i do 10.000 eura.

"Važećim zakonom nije propisano kao prekršaj korišćenje uređaja za ometanje i detekciju uređaja za mjerenje brzine, odnosno radara. Novim zakonom zabranjeno je reklamiranje, posjedovanje u vozilu i korišćenje tih uređaja", kazao je “Vijestima” Ilija Janjušević, rukovodilac Ekspoziture za bezbjednost saobraćaja u Podgorici.

On je dodao da je ranije bilo slučajeva da pojedini vozači zloupotrebljavaju ove uređaje i svjesno krše propise prekoračenjem dozvoljene brzine.

"Cilj takvih vozača je bio izbjegavanje sankcija zbog prekoračenja brzine. Posjedujemo starije radare na koje mogu da utiču uređaji za ometanje, ali i uređaji za njihovu detekciju. Pored toga imamo i novi radar, koji ima sistem baziran na stelt tehnologiji, tako da detektor ne može da ga detektuje, a na njega nemaju uticaj ni ometači", rekao je Janjušević.

Vozači koji su posjedovali antiradarski sistem, kaže on, znali su ranije i da se pohvale policiji da ga imaju.

"Dogodio se slučaj da je, nakon što je zaustavljen, vozač koji je sniman našim novim radarom kazao da je nemoguće da je vozio brzinom koja je očitana na radaru, jer posjeduje antiradarski sistem, koji ga nije obavijestio da je detektovan radarskim snopom", naveo je Janjušević. On je dodao da je novim članom u zakonu omogućeno da vozači, koji na ovaj način krše zakon mogu biti kažnjeni.

U članu 315 novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja piše da će se novčanom kaznom od 2.000 do 10.000 eura kazniti pravno lice, koje stavlja u promet ili reklamira uređaje, odnosno sredstva, kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila.

U članu 319 istog zakona navedeno je da će se novčanom kaznom od 150 do 1.000 eura kazniti vozač, koji u vozilu u saobraćaju na putu koristi uređaj, odnosno sredstvo, kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila.

„Cobra” i „Jammer” već od 50 eura

Detektor radara “cobra” u Bosni i Hercegovini se može kupiti po cijeni koja se kreće oko 250 eura. Pojedini detektori, zavisno od marke, mogu se naći i po cijeni od nešto više od 50 eura, ali je pitanje koliko su takvi uređaji kvalitetni.

Što se tiče ometača radara “jammer” u Hrvatskoj se mogu nabaviti po cijeni od oko 350 eura. Zavisno od vrste ometači se mogu naći i po nižoj cijeni. Postoje automobilski radari koji detektuju policijske radare (lasere).

Oni vozača koji prekorači dozvoljenu brzinu ne mogu da spasu plaćanja kazne, već mogu samo da obavijeste da vozač nailazi na policiju. Ono što se često koristi u svijetu jeste ometač radara ili “radar jammer”. Ima raznih vrsta, ali princip rada je manje-više isti.

Ometač registruje signal na određenoj frekvenciji i onda pošalje signal veće snage nego što je odbijeni signal. Tada dolazi do “zbunjivanja” policijskog radara i ispisivanja brzine vozila u vidu greške.

Galerija

Bonus video: