UKRŠTANJA

Radovi crnogorskih umjetnika predstavljeni u Rusiji

"Odabrani radovi odražavaju lični stav, orijentisanost i kritičnost autora u odnosu na savremenost"
1 komentar(a)
Izložba, Rusija, Foto: Ministarstvo kulture
Izložba, Rusija, Foto: Ministarstvo kulture
Ažurirano: 21.10.2012. 12:55h

Izložba „Ukrštanja – crnogorska savremena umjetnost u XXI vijeku“ otvorena je u srijedu u muzeju “Erarta” u Sankt Peterburgu u okviru projekta “Dani savremene crnogorske kulture u Rusiji”, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Na izložbi su predstavljeni radovi 13 umjetnika

Povodom otvaranja izložbe upriličena je pres konferencija kojoj je prisustvovalo oko 80 novinara iz različitih ruskih medija, na kojoj su govorili direktor muzeja „Erarta“ Mihail Ovčinikov, kustoskinja izložbe Ljiljana Karadžić i umjetnici Ivanka Prelević i Siniša Radulović.

"Mihail Ovčinikov je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se ruska publika upozna sa dometima crnogorske savremene umjetnosti, koji su po njegovoj ocjeni, na osnovu prezentiranih radova, izuzetno visoki. Istakao je da koncepciju i postavku izložbe karakteriše fino balansirana mjera između spoljašnjeg i unutrašnjeg, između nas i prirode, između umjetnika i posmatrača", piše u soapštenju.

Autor izložbe istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić je kazala da odabrani radovi odražavaju lični stav, orijentisanost i kritičnost autora u odnosu na savremenost.

Na izložbi su predstavljeni radovi 13 umjetnika Irene Lagator, Igora Rakčevića, Tadije Janičića, Jelene Tomašević, Nenada Šoškića, Milene Jovićević, Lazara Pejovića, Siniše Radulovića, Vane Prelević, Lene Nikčević, Toma Pavićevića, Teodore Nikčević i Adrijane Gvozdenović.