Stomatologija: Terapija kod oboljelih od dijabetesa

0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 14:54h

Diabetes mellitus je hronično oboljenje povezano sa mnogobrojnim posljedicama, s obzirom na to da izaziva poremećaj metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina. Ova pojava izazvana je smanjenim lučenjem i poremećenom aktivnošću pankreasa.

Postoje četiri osnovna tipa dijabetesa:

- Tip 1 – posljedica je nedostatka insulina;

- Tip 2 – nastaje usljed otpornosti ciljnih tkiva na dejstvo insulina i smanjene sekrecije insulina;

- Gestacioni dijabetes – predstavlja poremećaj glikemije u toku trudnoće;

- Posebne specifične forme dijabetesa.

Dijabetes se javlja kod svih ljudi, bez obzira na pol, starost i rasu, iako mu je pojava češća kod Afro-Amerikanaca i Latinoamerikanaca. Učestalost ovog oboljenja dramatično je povećana posljednjih nekoliko decenija.

Tako se predviđa da će do 2030. godine broj oboljelih u svijetu dostići 439 miliona.

Dijabetes se povezuje, pored opštih i sa brojnim oralnim komplikacijama, kao što su parodontopatija, smanjena sekrecija pljuvačnih žlijezda (kserostomija), sindrom pečenja i žarenja usta i dr.

Takođe, dijabetičari češće se žale na osjećaj oralne suvoće.

Oportunističke infekcije, poput oralne kandidoze, predstavljaju još jedan znak sistemske imunosupresije. Candida albicans najčešća je vrsta gljivica koja naseljava sluzokožu usne duplje kod dijabetičara, a najviša stopa kolonizacije javlja se u slučaju loše glikoregulacije.

Oralna kandidoza češća je kod dijabetičara koji puše i/ili nose zubne proteze, a smanjeno lučenje pljuvačke kod ovih pacijenata doprinosi većoj učestalosti ove infekcije.

U istraživanju koje je rađeno na Univerzitetu u Nišu, sredinom prošle godine, ispitivana je učestalost prisustva kandide u dijabetesnih i nedijabetesnih pacijenata.

Rezultati su pokazali da je od 56 do 62 odsto ispitanika oboljelih od dijabetesa bolovalo od oralne kandidoze u prethodnih pet godina.

Stomatološka terapija u bolesnika sa diabetes mellitusom zahtijeva detaljno praćenje, upornu terapiju i saradnju sa ljekarom koji liječi osnovno oboljenje. Bolesnici sa dijabetesom, posebno oni sa lošom kontrolom glikemije i oralnim infekcijama, moraju dolaziti na češce kontrolne preglede kod stomatologa, održavati najviši nivo oralne higijene i noću skidati proteze, kako bi smanjili učestalost oralne kandidoze.

Dijagnoza i terapija oralne kandidoze nije komplikovana, ali najvažnije je da se otkrije pravi uzrok nastanka infekcije, što može biti i nedijagnostikovan Diabetes mellitus.

www.mojstomatolog.net

Bonus video: