Fitnes instruktor: Vježbe - protok energije i zdravlja

52 pregleda 0 komentar(a)
trčanje, fitnes, Foto: Shutterstock
trčanje, fitnes, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.10.2012. 13:54h

Čovjekova potreba za kretanjem se smatra osnovnim biološkim svojstvom koje se svrstava u sferu bazičnih motiva (uz hranu, vodu, itd...).

Danas, većina ljudi koji su fizički neaktivni se osjećaju zdravim (odsustvo bolesti ili povreda), iako su potpuno nepripremljeni za prolongiranu i intenzivnu fizičku aktivnost.

Vježbajući, imate velike mogućnosti za razvoj i unapređenje mnogih sposobnosti i karakteristika.

Programi vježbanja se mogu svrstati u dvije grupe:

1. Programi čiji je osnovni cilj vezan za zdravlje i

2. Programi čiji je osnovni cilj vezan za razvoj fizičkih sposobnosti.

Programi čiji je osnovni cilj vezan za zdravlje obuhvataju: kardiorespiratornu izdržljivost, fleksibilnost, mišićnu snagu i izdržljivost i tjelesnu kompoziciju.

Kardiorespiratorna izdržljivost je sposobnost organizma da kontinuirano izvodi pokrete velikim grupama mišića srednjeg do umjerenog intenziteta.

Primjeri kardiorespiratorne izdržljivosti su: trčanje, plivanje, vožnja bicikla, grupno vježbanje - aerobik, tae bo i sl. Kardiorespratorna izdržljivost predstavlja osnovu zdravlja ljudi, jer direktno utiče na razvoj i jačanje srca i pluća.

Fleksibilnost je sposobnost izvođenja pokreta velikim amplitudama! Utiče na čitav niz faktora zdravstvenog statusa, predstavlja značajan segment kvalitetnijeg života, naročito u poznim godinama.

Mišićna snaga i izdržljivost je sposobnost izvođenja kontinuiranih mišićnih kontrakcija – pokreta. Povezana je sa metabolizmom i kvalitetom života u svakodnevnim aktivnostima (posebno u poznoj dobi).

Tjelesna kompozicija predstavlja odnos masne i nemasne (mišićne) komponente tjelesne kompozicije. Pored toga, obuhvata još i hidriranost organizma - procenat tjelesne tečnosti u organizmu i težinu kostiju.

Međutim, najinteresantnija karakteristika za analizu od svih komponenti tjelesne kompozicije, je višak potkožnog masnog tkiva koji povećava rizik od niza oboljenja.

Svaka od ovih aktivnosti ostvaruje direktne benefite na zdravstveni status.

Programi čiji je osnovni cilj vezan za razvoj fizičkih sposobnosti obuhvataju: agilnost, ravnotežu, koordinaciju, snagu, vrijeme reakcije i brzinu.

Razvoj ovih sposobnosti ne mora da ostvari efekte na zdravstveni status.

Autor je fitnes instruktor

Bonus video: