Nema dokaza da je Simonović diler

Na teret mu se stavljalo da je šverc droge organizovao od 11. decembra 2007. do 12. januara naredne godine, sa Đorđem Vasić, Ivanom Babović, Jacobusem Marinusem Van Der Haveom i još jednom osobom
834 pregleda 3 komentar(a)
Vladan Simonović, Foto: Jadranka Ćetković
Vladan Simonović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 13.06.2018. 09:25h

Beranac Vladan Simonović oslobođen je optužbi da je prije deceniju organizovao transport kokaina iz Srbije, preko Holandije u Dansku.

Takvu odluku donijelo je vijeće Apelacionog suda, potvrđujući presudu kolega iz bjelopoljskog Višeg suda, kojom je Simonović u decembru 2017. oslobođen optužbi za šverc kokaina.

Na teret mu se stavljalo da je šverc droge organizovao od 11. decembra 2007. do 12. januara naredne godine, sa Đorđem Vasić, Ivanom Babović, Jacobusem Marinusem Van Der Haveom i još jednom osobom.

Sudije Apelacionog suda odbacile su kao neosnovanu žalbu Višeg tužilaštva iz Bijelog Polja, obrazlažući da nema dokaza da je Simonović počinio to krivično djelo.

Obrazložili su da je on u odbrani negirao izvršenje krivičnog djela, ali da nije isključio mogućnost da je komunicirao sa Vasićem, kom je u septembru 2007. posudio između 15.000 i 20.000 eura, ali da su razgovarali isključivo o tome.

Vasić je u Kopenhagenu osuđen zbog šverca četiri kilograma kokaina.

Simonovićev branilac, advokat Borivoje Đukanović, “Vijestima” je kazao da su protiv njegovog klijenta vođena dva postupka - za pranje novca i šverc droge, ocjenjujući da su obje optužnice pravno pretenciozne:

“I kao takve predstavljaju pravnu kompromitaciju postulata našeg procesnog i materijalnog prava, što konsekutivno znači i profesionalne ozbiljnosti pravosudnih organa da budu na nivou uvaženom u međunarodno pravnom saobraćaju i u skladu sa opšte prihvaćenim pravnim standardima”.

Đukanović je istakao da je jedini “dokaz” tužilaštva bila presuda sudova u Danskoj:

“Što je predstavljalo grubu manipulaciju činjenicama na kojima je zasnovana optužba, a na šta je eksplicitno ukazao i Apelacioni sud”.

Simonović je ranije oslobođen i optužbi za pranje novca.

Saslušavan je u istrazi bombaškog napada na novinara “Vijesti” i “Monitora” Tufika Softića i navodno je prošao poligrafsko testiranje. Tada je saslušano više osoba povezanih sa njim. Prije nego mu je u dvorištu kuće aktivirana bomba, Softić je pisao o optužbama protiv Simonovića za pranje novca.

Bonus video: