Tužilaštvo još nije podnijelo prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Pljevalja

Zavisno od rezultata vještačenja znaće se da li će tužilaštvo u Pljevljima optužiti Vukovića za zloupotrebu službenog položaja
6 komentar(a)
Filip Vuković, Foto: Arhiva Vijesti
Filip Vuković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.10.2012. 17:41h

Osnovni državni tužilac u Pljevljima Miroljub Banović, kazao je "Vijestima" da tužilaštvo nije podnijelo krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Pljevalja Filipa Vukovića, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Banović je kazao da se krivična prijava, koju je protiv Vukovića početkom maja podnijela Služba za unutrašnju reviziju Opštine Pljevlja, i dalje nalazi na vještačenju u Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Vuković je "Vijestima" kazao da očekuje da državno tužilaštvo ispita sve navode iz krivične prijave

Banović je kazao da je vještak angažovan na ovom predmetu tražio dostavljanje dodatne dokumentacije, koju ovih dana prikuplja tužilaštvo, odnosno policija.

Tužilac je pojasnio da su od kolege ekonomske struke iz Vrhovnog državnog tužilaštva iz Podgorice tražili stručno mišljenje o pojedinim stručnim pitanjima sadržanim u prijavi.

"Kada dobijemo odgovore, mi ćemo preduzeti odgovarajuće postupke", rekao je Banović.

Vuković: Imam povjerenja u pravosudne organe

Vuković je "Vijestima" kazao da očekuje da državno tužilaštvo ispita sve navode iz krivične prijave, ne želeći da komentariše informaciju koju su juče objavili mediji.

"Imam povjerenja u pravosudne organe. Ja sam čist i ponosan sam na pet godina mog rada dok sam bio predsjednik Opštine", rekao je Vuković.

Istom krivičnom prijavom obuhvaćen je i bivši sekretar Sekretarijata za finansije Opštine Pljevlja Mustafa Klepo.

Banović je kazao da su krivičnu prijavu protiv Vukovića nakon što su je primili, proslijedili Odjeljenju za organizovani kriminal, korupciju i ratne zločine, ali da su im oni predmet vratili smatrajući da Osnovno državno tužilaštvo treba da postupa u ovom predmetu.

"Nakon što nam je predmet vraćen, mi smo kompletnu prijavu sa svim dokazima koji su nama dostavljeni, poslali na vještačenje stručnjaku ekonomske struke, koji će nam dati odgovore na pojedina stručna pitanja iz prijave", rekao je Banović.

Prijava podnijeta 8. maja

Opština Pljevlja, Služba za unutrašnju reviziju, podnijela je 8. maja krivičnu prijavu protiv Vukovića i Klepa, zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi.

U prijavi se tvrdi da je bivši sekretar za finansije izdao potvrdu o obezbijeđenim sredstvima za te namjene u iznosu od 541.429 eura, iako ona u budžetu Opštine za 2009. nijesu bila predviđena

U obrazloženju prijave, koju je potpisao šef službe za unutrašnju reviziju Boško Bjeković, navodi se da je prilikom kontrole budžetskog poslovanja u periodu od 1.1. do 28.9. prošle godine revizorska kuća Reviko iz Podgorice utvrdila više slučajeva kršenja Zakona o budžetu i Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

"Ukupno zaduženje višestruko premašuje dozvoljeno Zakonom o finansiranju lokalne samouprave za koje je potrebna prethodna saglasnost Vlade, koja nije pribavljena. Za podignute kredite kod Hipo-Alpe-Adrija banke u iznosu od 2,2 miliona eura, ne postoji odluka Skupštine opštine koja je neophodna, čime je prekršen Zakon o finansiranju lokalne samouprave, član 63", navodi se u obrazloženju krivične prijave.

U prijavi je navedeno da su nenamjenski trošena sredstva iz primljenih donacija za adaptaciju prostora u Domu kulture u iznosu od 130.885 eura, suprotno Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, i da za eksproprijaciju zemlje u Otilovićima, u iznosu od 851.652 eura, ne postoji odluka Skupštine Opštine i izvršena je suprotno Statutu Opštine Pljevlja.

Izgradnja cementare dovodila se u vezu sa odbjeglim narkobosom Darkom Šarićem, čiji je Dudić bio dobar prijatelj

Opština je bez odluke lokalnog parlamenta preuzela obavezu oduzimanja nepokretnosti umjesto kompanije, koja je navodno prije par godina trebalo da gradi cementaru u tom selu, udaljenom od Pljevalja pet-šest kilometara.

Opština se u taj projekat uključila kada neki od vlasnika nijesu htjeli da svoja imanja prodaju kotorskoj firmi Montfloveri kompani, iza koje je stajao Dragan Dudić, koji je prije dvije godine ubijen u Kotoru. Ta firma je na ovom području otkupila više desetina hektara zemljišta i cjelokupne imovine od brojnih vlasnika.

Izgradnja cementare dovodila se u vezu sa odbjeglim narkobosom Darkom Šarićem, čiji je Dudić bio dobar prijatelj.

U krivičnoj prijavi navedeno je da je Vuković ušao u realizaciju projekta adaptacije i rekonstrukcije pljevaljskog Doma kulture bez građevinske dozvole, za čije je namjene u periodu od 2007. do 2011. utrošeno 3.441.271 euro.

Bonus video: