Zaplijenjeno 500 kg

Policija teško ulazi u trag švercerima kokaina i heroina

Od 500,26 kg zaplijenjene droge, najviše je marihuane - 492 kg. Heroina je zaplijenjeno oko 7 kg, kokaina nešto manje od pola kila
87 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2012. 20:20h

Za prvih devet mjeseci 2012. službenici policije na teritoriji Crne Gore zaplijenili su oko pola tone droge, saopšteno je "Vijestima" iz Uprave policije.

Od ukupne količine zaplijenjene droge, odnosno 500,26 kilograma, najviše je marihuane - čak 492 kilograma. Heroina je zaplijenjeno oko sedam kilograma, kokaina nešto manje od pola kila, oko 30 grama sintetičkih droga i šest grama hašiša.

"U tom periodu zaplijenjeno je i 5,6 kilograma smjese paracetamola i kofeina, namijenjenih za miješanje sa opojnom drogom heroin, kao i 158 komada stabljika kanabisa", kazali su iz Uprave policije.

Na osnovu rezultata ostvarenih u istom periodu prošle godine, može se zaključiti da se bilježi neznatan pad u količini zaplijenjene droge.

"U istom periodu u 2011. godini, u 207 zaplijena, ukupno je zaplijenjeno oko 567,84 kilograma droga", piše u odgovoru "Vijestima" iz Uprave policije.

Kao i ove godine, marihuane je i prošle godine bilo najviše, zaplijenjeno je nešto više od 563 kilograma.

Heroina je bilo, prema istim podacima, oko tri kilograma, kokaina oko 350 grama, sintetičkih droga oko 140 grama, hašiša 100 grama, sa tim da je zaplijenjeno i 392 sličica LCD-a i oko 100 grama psihoaktivnih gljiva (psilocibin i psilocil).

Službenici Odsjeka za borbu protiv droge su u toku ove godine godine podnijeli 112 krivičnih prijava, kojima je procesuirano 155 osoba. Otkriveno je 139 krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama.

Kad se zaplijeni određena količina droge, dostavlja se Forenzičkom centru radi vještačenja, kažu iz policije.

"Forenzički centar nakon obavljenih vještačenja narkotike proslijeđuje nadležnom sudu radi skladištenja. Kada je u pitanju uništavanje droge, predstavnici Uprave policije učestvuju u radu Komisije za prikupljanje i uništavanje opojnih sredstava, koja se formira sa predstavnicima Višeg suda u Podgorici, a postupak uništavanja, odnosno spaljivanja droge je potpuno transparentan i medijski propraćen i vrši se na mjestu koje ispunjava sve neophodne uslove za efikasno i bezbjedno uništavanje opojnih droga", piše u odgovoru policije.

Uništavanje opojnih droga, kako kažu, obavlja se na osnovu rješenja koje donosi Viši sud.

"Rješenja o uništenju se donose za predmete za koje je donijeta pravosnažna presuda koja je postala izvršna. Kako neki postupci traju duže, uništavanje droge nije moguće planirati na godišnjem nivou, već se vrši procjena popunjenosti sudskih depozita i na osnovu toga se donosi odluka o periodičnom uništavanju droge. Prošle godine u julu, u postrojenjima Kombinata aluminijuma Podgorica, izvršeno je uništenje prikupljenih opojnih droga i drugih opojnih sredstava u količini od oko 2.000 kilograma, koliko su policijski službenici zaplijenili", saopštili su iz policije.

Heroin sa Kosova trava iz Albanije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, u prvih osam mjeseci na teritoriji te zemlje zaplijenilo je 1,5 tona narkotika

“Službenici Uprave policije operativnim radom osujetili su više pokušaja da se preko graničnih prelaza Božaj i Sukobin–Murićani prokrijumčari droga marihuana iz Albanije u Crnu Goru i oduzeli veću količinu ove droge, uhapšeno je i procesuirano više osoba”, piše u odgovoru policije.

Sa druge strane, heroin u Crnu Goru ulazi sa Kosova i iz Albanije.

“Uprava policije je kroz konstantne aktivnosti spriječila više pokušaja krijumčarenja heroina sa područja Kosova i Albanije na teritoriju Crne Gore, izvršila zaplijene ove droge i lišila slobode osobe koje su namjeravala da izvrše krijumčarenje”, saopšteno je iz policije.

Albanci zaplijenili pet tona marihuane

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, u prvih osam mjeseci na teritoriji te zemlje zaplijenjeno je 1,5 tona narkotika.

Na teritoriji druge susjedne zemlje - Albanije, u prvih osam mjeseci zaplijenjeno je samo marihuane oko pet tona.

Na osnovu ranijih podataka iz Uprave policije, Albanija je zemlja u kojoj, posebno u pograničnim djelovima sa Crnom Gorom, ima veliki broj uzgajivača ove droge.

Galerija