Suđenje Subačevu: Švercovao je kokain, a ne bombončiće

Njegov advokat Branislav Durutović, predložio je da sud oslobodi njegovog klijenta, jer, kako tvrdi, nije proveden ni jedan dokaz
489 pregleda 0 komentar(a)
Saša Subačev, Foto: Luka Zeković
Saša Subačev, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.10.2012. 19:44h

Zamjenik specijalnog tužioca Darko Đukić, kazao je u Višem sudu da je dokazano da je Saša V. Subačev iz Bara član međunarodne kriminalne organizacije i da je na brodu švercovao pakovanja kokaina od po 10 i 11 kilograma.

On je, na kraju iznošenja završne riječi, tražio od specijalnog vijeća sudije Valentine Pavličić, da ga osudi. Presuda će u Višem sudu u Podgorici biti objavljena 16. novembra.

Tužilac je kazao da je Subačev mijenjao odbranu - u istrazi je, prema njegovim riječima, govorio da ne poznaje Dragoslava Strikovića, Paolu i Batka, sa kojima je ugovarao prenošenje droge, dok je na suđenju rekao da ih poznaje.

“Subačev je na suđenju rekao da je shvatio da je Striković zainteresovan za prenos tableta 100.000 komada, te da nikoga nije vrbovao, ni švercovao kokain. Takva odbrana je neubjedljiva i kontradiktorna. U Italiji se vodila istraga protiv 37 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su Striković, Goran Ćalov i Subačev. Pripadnik ove kriminalne organizacije Velibor Parenta je u Italiji osuđen na pet godina i osam mjeseci zatvora, jer mu je u vozilu nađeno 3.855 grama kokaina”.

Prije završnih riječi, na glavnom pretresu juče su preslušani telefonski razgovori između dva muškarca, kao i jedne djevojke i mladića

“Po nalozima Strikovića, Subačev je iz Belgije u Italiju prenosio najmanje 10 kilograma kokaina. U preslušanim telefonskim razgovorima nigdje se ne pominju tablete, kako je Subačev kazao u odbrani. To su šifrovani razgovori kada se pominju 'bombončići'”, kazao je Đukić.

Dodao je da je Subačev za prenos kokaina nagrađen sa 25.000 eura.

Subačev je, međutim, rekao da nema čega da se plaši, podsjećajući da je nakon hapšenja tražio da bude poligrafski ispitan.

“Ništa nijesam unio na brod, niti prenio. Saša Subačev u svoje ruke nije uzeo kokain, niti prenio, ni bilo šta. Ne žalim sebe, jer sam dopustio na napravim glupost zbog telefonskih razgovora, već žalim samo svoju porodicu koja podnose pritisak od kada se sve ovo desilo. Ne plašim se ni pisanja štampe, iako su me već šest puta 'hapsili'”, rekao je Subačev u završnoj riječi.

U optužnici piše i da je bio zadužen za regrutovanje pripadnika kriminalne organizacije

Njegov advokat Branislav Durutović, predložio je da sud oslobodi njegovog klijenta, jer, kako tvrdi, nije proveden ni jedan dokaz.

“Optužnica predstavlja policijske opservacije i paušalne dokaze. Iz telefonskih razgovora postoji samo sumnja da se on upustio u neke sumnjive radnje, a proizvoljno se tvrdi da je švercovao kokain. Nema dokaza da je u Belgiji unio drogu na brod. Ne postoji ni jedan dokaz da je bio dio kriminalne organizacije”, kazao je Durutović.

Prema optužnici, Subačev je, od početka februara 2005. pa do 1. avgusta 2006., u zemljama Zapadne Evrope, prenosio kokain kao pripadnik kriminalne organizacije. On je, kako piše, kao pomorac, po upustvu Strikovića, telefonom ugovorio prenošenje pakovanja od 10 do 11 kilograma kokaina.

U optužnici piše i da je bio zadužen za regrutovanje pripadnika kriminalne organizacije.

Poljakinja policiji ispričala sve

Prije završnih riječi, na glavnom pretresu juče su preslušani telefonski razgovori između dva muškarca, kao i jedne djevojke i mladića.

“E ju, upade mi upaljač u kafu. Ne mogu da zapalim cigaretu. Pu, j.bo ga otac. Pričaju se neke priče, neko je uhapšen, pa je ovaj prijavio nekoga. Tu je neka Poljakinja pala sa tri kilograma kokaina. Išla autom iz Italije, uhapšena na mostu... Kao neko joj prijetio iz Evrope i da je to od Sindikata, da je više imala, ali je zakopala u Belgiji. Tužilac kaže da je ona imala neko društvo”, kazao je ženski glas na ekavici. Potom se čuo razgovor dva mladića, u kojem jedan kaže “da je sve ispričala ona stara ku.vetina”.

“Sve od A do Š. - Đe to piše, pitao je uplašeni mladić. - U novine, rekla da joj je neko prijetio.

Tužilac Darko Đukić je u završnoj riječi kazao da se radi o razgovoru Gorana Ćalova i Dragoslava Strikovića, i da se oni plaše zato što je žena uhapšena na mostu između Danske i Švedske sa tri kilograma kokaina u autu.

Bonus video: