Podgorički maraton 28. oktobra

Promoter ovogodišnjeg maratona je crnogorska rekorderka Slađana Perunović, koja je na Olimpijskim igrama u Londonu istrčala crnogorski rekord u toj disciplini.
58 pregleda 2 komentar(a)
Podgorički maraton press, Foto: Atletski savez Crne Gore, Atletski savez Crne Gore
Podgorički maraton press, Foto: Atletski savez Crne Gore, Atletski savez Crne Gore
Ažurirano: 18.10.2012. 14:50h

Internacionalni Podgorički maraton, na kojem se očekuje učešće takmičara iz 23 države, biće održan 28. oktobra, saopštila je Direkcija podgoričke manifestacije.

Podgorički maraton ove godine biće održan 19. put, a kao i prošle maratonci će proći kroz Golubovce, Mataguži i Tuzi.

Start i cilj maratona biće na podgoričkom gradskom trgu.

Direktor Direkcije maratona Vladan Vučelić kazao je da je Podgorički maraton u kalendaru Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije i da staza ima međunarodni sertifikat.

"Ukupni nagradni fond manifestacije iznosi 20 hiljada eura. Pobjednicima maratona u obje konkurencije namijenjeno je po tri hiljade EUR. Nagrade će od ove godine biti vremenski limitirane kako se to radi na mnogim maratonima u svijetu shodno istrčanom vremenu", rekao je Vučelić na konferenciji za novinare.

On je kazao da je planirana i ekstra nagrada za rekord staze od pet hiljada kod maratonaca i tri hiljade za maratonke.

"Očekujemo učešće Neđeljka Todorovića iz Beograda i Draga Boroja iz Futoga koji su jedini do sada istrčali svih 18 maratona. Boroiji će to biti 200 istrčani maraton u karijeri", rekao je Vučelić.

Prema njegovim riječiuma, u okviru manifestacije biće održana takmičenja u 13 kategorija, među kojima i Diplomatska trka za diplomatske i konzularne predstavnike, akreditovane u Crnoj Gori u polumaratonu.

"Prijavu je je uputio predstavnik Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič", rekao je Vučelić.

Saopšteno je da je interesovanje za učešće u trci pokazali i ambasade Rumunije, Turske, Slovačke i Srbije.

Trčaće se polumaraton od Podgorice do Danilovgrada, kao i ekološka trka i eko maraton.

Promoter ovogodišnjeg maratona je crnogorska rekorderka Slađana Perunović, koja je na Olimpijskim igrama u Londonu istrčala crnogorski rekord u toj disciplini.

Rukovodilac takmičenja Milan Madžgalj kazao je da je do danas prijavljeno 108 takmičara u maratonu i 88 u polumaratonu.

"Pored Slađane Perunović, učestvovaće prošlogodišnja pobjednica Ana Subotić, Rumunka Danijela Ćerlan (2:36,20), Ruskinja Nadježda Semijetova (2:36), koja je ove godine pobijedila u Trevizu. Mađarica Zita Kaster šampionka u polumaratonu sa rezultatom sat i 12 minuta prijeti da ugrozi rekord", rekao je Madžgalj.

On je kazao da u konkurenciji maratonaca učestvuju pobjednik maratona u Banskoj Bistrici i drugoplasirani u Zagrebu Kenijac Eviča Sejv Kiprotič (2:15), njegov sunarodnik Vilot Kipkurir (2:17), koji je bio najbrži u Zagrebu.

"Učestvuje i Etipljani Mustafa Halil Lima iz (2:09) i Adnan Husein (2:11,17), pobjednik maratona u Hanoveru i Sevilji, kao i Rus Artem Kokijev (2:15)", kazao je Madžgalj.

On je istakao da od prošlogodišnjih pobjednika u svim kategorijama neće ponovo nastupiti samo Bjelorus Oleg Gur zbog povrede.

Prema njegovim riječima, konačna lista učesnika biće poznata 25. oktobra, kada će biti održana i promocija maratona.

U okviru manifestacije biće održano i prvenstvo Crne Gore u maratonu i polumaratonu.

Bonus video: