Pogled na Bijenale crnogorskog teatra: Sve je to relativno

Iz ovogodišnje selekcije izostala je po mnogima najvažnija predstava u posljednje dvije sezone, a to je "Gorski vijenac" Dijega de Bree
2 komentar(a)
Bijenale crnogorskog teatra, Foto: Vijesti
Bijenale crnogorskog teatra, Foto: Vijesti
Ažurirano: 18.10.2012. 10:14h

Završilo se Bijenale crnogorskog teatra 2012. Dodijeljene su nagrade, žiri je pošao kući. Pobjednička predstava je "Konte Zanović", u režiji Radmile Vojvodić, a nagrade su dobili i Lidija Dedović za režiju, Nada Vukčević i Srđan Grahovac za glumu, glumački par Kristina Stevović i Mišo Obradović jednu specijalnu za nekoliko uloga, mlada Jelena Simić za epizodnu, šarmantni Dušan Kovačević za "Maćado", zatim strani gosti, kreativni saradnici na predstavama - Branko Hojnik, Ljupčo Konstantinov, Sandra Dekanić i drugi.

Predstava Narodnog pozorišta u Beogradu "Nesporazum", po drami Albera Kamija u režiji Veljka Mićunovića, osvojila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini na Bijenalu crnogorskog teatra, a radi se o nagradi iz Selekcije Plus, koju je izabrala Ana Tasić.

U obrazloženju žirija piše da je Kamijev “Nesporazum” pročitan u ključu moderne tragedije, koji ovu predstavu sa svim njenim akterima visoko pozicionira kao smjeli repertoarski potez.

U selekciji se nije našla ni pomenuta predstava "Jaja" u režiji Nicka Uppera, zbog sukoba interesa

U ovoj selekciji je još bila takođe moderna i tragična, a nadasve smjela predstava "Povodom Galeba", Borisa Liješevića (Novosadski teatar mladih). Liješević je jedan od trenutno najinventivnijih reditelja koji rade na ovim prostorima, a njegova predstava oblikovana od dokumentarističkog materijala, kroz zakonitosti klasičnog teatra, uz promišljeno i efektno kombinovanje djelova iz Čehovljevog "Galeba" i sopstvenih doživljaja i emocija samih glumaca, rezultirala je specifičnim i pozorišno uzbudljivim doživljajem djela.

Protekla sezona u CNP-u bila je sezona domaćeg teksta. Ipak nagrada za domaći tekst na Bijenalu crnogorskog teatra ide negdje drugo. Nagrada za najbolji domaći tekst pripala je hrvatskom piscu Slobodanu Šnajderu za dramu „Encikopedija izgubljenog vremena“.

To je komad pisan na hrvatskom jeziku, koji je pobijedio na anonimnom konkursu za autorske radove sa područja bivše SFRJ, koji je raspisalo Kraljevsko pozorište Zetski dom. Klasik hrvatske i južnoslovenske književnosti, dramski pisac i romansijer Šnajder, dvostruko je nagrađen za dramski tekst “Enciklopedija izgubljenog vremena”, inspirisan djelom i životom Danila Kiša.

Za Bijenale su bile "premlade" predstave poput "Četvrta sestra" Ane Vukotić, "Kveč" Lidije Dedović, "Za razvod je potrebno troje" Bojane Lazić

Dobitnik je nagrade Kraljevskog pozorišta sa Cetinja, te prestižne nagrade “Marin Držić” u Hrvatskoj za isti tekst, a sada i za najbolji "domaći" tekst na Bijenalu crnogorskog teatra...

Konkurencija su mu bili tekstovi "Lasice" Bojane Mijović iz Selekcije, i "Maćado" Gorana Ćetkovića iz Selekcije plus. Od tekstova crnogorskih autora realizovanih u predstave za protekle dvije sezone, izostala su "Jaja" Nataše Nelević, i "Dobra smrt" Vaska Raičevića, čiji se komad u režiji Filipa Grinvalda nije ni našao u selekciji ovog Bijenala.

U selekciji se nije našla ni pomenuta predstava "Jaja" u režiji Nicka Uppera, zbog sukoba interesa, a ovom reditelju se desila ista sudbina i na prošlom Bijenalu, na kojem je selektor Vesko Radunović, morao da izostavi uspješnu predstavu "Odumiranje" na kojoj je bio dramaturg.

Iz ovogodišnje selekcije izostala je po mnogima najvažnija predstava u posljednje dvije sezone, a to je "Gorski vijenac" Dijega de Bree. Ovo je reditelj koji važi za najtraženijeg i najnagrađivanijeg trenutno u Evropi i na Balkanu.

Crnogorski "Gorski vijenac" je nedavno osvojio treću nagradu na 19. međunarodnom festivalu pozorišne umjetnosti “Ex Ponto” u Ljubljani. Iz selekcije je izostala i višestruko nagrađivana “Leksikon YU mitologije” Olivera Frljića, ali eto, selektovana je njegova "Rasprava".

Čini se da se manje pričalo o Bijenalu ove godine i na koktelima i oko festivala

Za Bijenale su bile "premlade" predstave poput "Četvrta sestra" Ane Vukotić, "Kveč" Lidije Dedović, "Za razvod je potrebno troje" Bojane Lazić i druge, koje će možda, ući u selekciju sljedećeg Bijenala.

Čini se da se manje pričalo o Bijenalu ove godine i na koktelima i oko festivala, ali su se mogli čuti komentari onih koji poznaju prilike u crnogorskom teatru, da bi ova manifestacija trebalo da se događa svake godine. Možda bi se tada izbjegli očigledni popusti u selekcijama i razni sukobi interesa.

Izbjegla bi se sigurno bajatost pojedinih predstava, a i imao bi se precizniji uvid u stanje crnogorskog teatra iz sezone u sezonu, odnosno uvid u njegovo postojanje i kontinuitet pozorišne scene ma kakvog kvaliteta bila. Mogao bi se i od izostavljenih predstava napraviti još jedan ne manje reprezentativan festival.

Nagrade i sve to oko njih uvijek su relativna stvar.

Bonus video: