Nacistička propaganda i Frensis Bejkon

Po mišljenju naučnika, Bejkon je duže od 20 godina koristio nacističke fotografije i plakate u vidu materijala za svoje radov
174 pregleda 0 komentar(a)
Frensis Bejkon, Foto: Unirioja.es
Frensis Bejkon, Foto: Unirioja.es
Ažurirano: 18.10.2012. 10:54h

Engleski slikar Frensis Bejkon (1909-1992) pri stvaranju svojih djela koristio se likovima iz nacističke propagande. Do ovog zaključka je došao britanski istoričar umjetnosti Martin Hamer, piše britanski Independent.

Po mišljenju naučnika, Bejkon je duže od 20 godina koristio nacističke fotografije i plakate u vidu materijala za svoje radove. Kao izvori nadahnuća su mu posebno služili snimci Hermana Hofmana, autora propagandističkih foto-reportaža, inače ličnog fotografa i prijatelja Adolfa Hitlera, što se vidi i na njegovim figurama.

U osnovi Hamerove knjige nalaze se otkrića do kojih je došao na osnovu budnog posmatranja Bejkonovih radova na njegovoj velikoj izložbi održanoj 2008.g. u londonskoj galeriji “Tejt”.

Karakteristična crta stvaralaštva

Primijetivši veliku sličnost među Bejkonovom platnima i nekim nacističkim slikama, naučnik se zainteresovao za to pitanje i počeo da prikuplja dokaze za svoju verziju. Na kraju je Hamer došao do zaključka da je korišćenje estetike nacizma bila karakteristična crta cijelog Bejkonovog stvaralaštva u periodu od 1950. do 1960. godine.

Danas su Bjekonove slike među najskupljim na svijetu

Poznato je da je prilikom stvaranja svojih slika Bejkon radio sa fotografijama, reprodukcijama, izrescima iz novina i časopisa, odnoseći se pri tom prema fotografiji kao prema objektivnom odrazu stvarnosti.

Danas su Bjekonove slike među najskupljim na svijetu. “Triptih” je prodat za 86,3 miliona dolara. A ove godine „Portert Henrise Moraes“ i “Odraz čovjeka koji piše“ otišle su ispod čekića na aukciji za 33,7 , odnosno 44,9 miliona dolara.

Bonus video: