POKLON KNJIGA

Proširenje države i kult vladara

Sa vladavinom knjaza Nikole I Petrovića počinju sjajne godine crnogorske istorije - priznanje na Berlinskom kongesu i veliko teritorijalno proširenje, status ruskog miljenika na Balkanu
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2018. 14:54h

U petak, 15. juna, Nezavisni dnevnik Vijesti poklanja vam petu knjigu iz edicije “Petrovići, vladari I ratnici” pod nazivom “Car junaka”

Do 1900. godine, knjaz Nikola je već vladao 40 godina. Tokom vladavine među građanima svoje male zemlje stekao je veliki ugled. Kao pobjednik na Vučjem dolu, osvajač Bara i Nikšića, vladar Crne Gore koga primaju i ruski car i sultan, knjaz je zaista imao osnova za popularnost među podanicima.

Tu popularnost snažila je kako državna propaganda, tako i obrazovni sistem. Novine, koje su sve bile pod kontrolom dvora, pisale su članke i pjesme veličajući gospodara, dok je knjaz bio sveprisutna figura u školama. U pravoslavnim i katoličkim crkvama, kao i u džamijama, vjernici su se molili za dobrobit knjaza.

Sa vladavinom knjaza Nikole I Petrovića počinju sjajne godine crnogorske istorije - priznanje na Berlinskom kongesu i veliko teritorijalno proširenje, status ruskog miljenika na Balkanu.

Međutim, nakon 1878. godine, moć država projektovana je kroz snagu ekonomije, vojske, infrastrukture, broj stanovništva a ne kroz patriotski zanos i pjesme o osvajanju Prizrena. Nacionalna ideologija knjaza Nikole nije bila realna, i eventualno će ga koštati prijestola, njegovu državu nezavisnosti, a stanovništvo ideološki podijeliti

Galerija