Hilari Mantel dobitnica Bukerove nagrade

Britanka Hilari Mantel ovogodišnja je dobitnica ugledne književne nagrade Man Buker, za istorijski roman "Bring Up the Bodies"
0 komentar(a)
Hilari Mantel, Bukerova nagrada, Foto: Rojters
Hilari Mantel, Bukerova nagrada, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.10.2012. 08:22h

Hilari Mantel postala je prva žena koja je dva puta dobila Bukerovu nagradu, jedno od najznačajnijih književnih priznanja u svijetu.

Britanska autorka je 2009. dobila Bukera za "Vučje leglo", istorijski roman o usponu političara Tomasa Kromvela na dvoru Henrija Osmog u 16. vijeku, a isto priznanje joj je ove godine dodijeljeno za njegov nastavak.

Osim što je postala Hilari Mantel, Bukerova nagrada, Hilari Mantel je i prvi britanski pisac koji je dva puta dobio tu nagradu.

Dva Bukera do sada su dobili samo južnoafrički pisac Dž. M. Kuci i Australijanac Piter Keri.

"Bring Up the Bodies" je, takođe, prvi nastavak nekog romana koji je dobio Bukerovu nagradu.

"Dvadeset godina čekate Bukerovu nagradu, a onda dobijete dvije. Ovo smatram činom povjerenja", kazala je britanska književnica primajući nagradu u Londonu.

Mantelova bi, prema procjenama, ponovo mogla da se nađe u trci za Bukera i 2015, kada se očekuje posljednji dio trilogije o Kromvelu "The Mirror and the Light".

Britanski BBC priprema televizijske adaptacije romana "Vučje leglo" i "Bring Up the Bodies", a u planu je i pozorišna verzija romana Hilari Mantel.

U užem izboru za ovogodišnju nagradu Man Buker bili su i Vil Self, sa romanom "Umbrella", Debora Levi, sa knjigom "Swimming Home", Tan Tvan Eng iz Malezije ("The Garden of Evening Mists"), Alison Mur ("The Lighthouse") i indijski pisac Džit Tajil ("Narcopolis").

Dobitnik Man Bukerove nagrade dobija ček na 50.000 funti (80.000 dolara), a po pravilu i porast prodaje romana. Bukerova nagrada ustanovljena je 1969.

Prošlogodišnji dobitnik bio je Džulijan Barns, za roman "The Sense of an Ending". U konkurenciji za nagradu su pisci iz Velike Britanije, Irske i 54 zemlje iz zajednice bivših britanskih kolonija (Komonvelt).

Bonus video: