Leptiriću, šareniću, dođi Hirstu amo...

Oko 400 leptira stradalo je nedjeljno za vrijeme retrospektive Demijena Hirsta, jednog od najkontroverznijih i najbogatijih umjetnika današnjice
196 pregleda 0 komentar(a)
Demijen Hirst, Foto: Designyoutrust.com
Demijen Hirst, Foto: Designyoutrust.com
Ažurirano: 17.10.2012. 09:45h

Britanski umjetnik Demijen Hirst, čija je šestomjesečna retrospektiva u Tejt Modern galeriji u Londonu privukla gotovo pola miliona posjetilaca i tako postala najposjećenija solo izložba u istoriji te galerije, izazvala je i burne reakcije udruženja za zaštitu životinja nakon što je objavljeno da je više od 9.000 leptira uginulo za vrijeme postavke.

Oko 400 leptira, kako je objavio “Dejli mejl”, stradalo je nedjeljno za vrijeme retrospektive 47-godišnjeg Hirsta, jednog od najkontroverznijih i najbogatijih umjetnika današnjice.

Riječ je o tropskim leptirima koji su bili dio instalacije “In And Out Of Love” za koju je Hirst upotrijebio činije s voćem, cvijeće i zaslađenu vodu, razmjestivši ih po izložbenom prostoru kako bi se šareni insekti hranili.

Udruženja za zaštitu životinja su, doduše tek nakon završetka izložbe, oštro kritikovala Hirsta

Iako je leptirima te vrste životni vijek u prirodnom okruženju do devet mjeseci, u Tetj Modern galeriji su živjeli između nekoliko sati do nekoliko dana. Mnogi su stradali tako što su ih posjetioci nehotice zbacivali sa sebe i svoje odjeće. Na hiljade ih je umrlo prirodnom smrću, pa su morali biti zamjenjivani novim, koji takođe nijesu imali sreće.

Postao dosadan i bezosjećajan

Udruženja za zaštitu životinja su, doduše tek nakon završetka izložbe, oštro kritikovala Hirsta, ocjenjujući i da je njegov napor da bude umjetnički oštar postao dosadan i pri tom je sve bezosjećajniji.

"Leptiri su živjeli posljednji dio svog životnog ciklusa u ovoj sobi"

“Nije bitno da li Hirst ubija životinje sam ili sjedi dok na hiljade njih biva masakrirano zbog njegove neopravdive zabave”, saopštilo je udruženje za etičko tretiranje životinja.

Navodeći da su leptiri na Hirstovoj izložbi bili primorani da provedu čitav život u vještačkoj sredini - zatvorenoj sobi, to udruženje je rezignirano zaključilo i da bi vjerovatno izbila nacionalna buna da je riječ o nekim drugim životinjama, kao što su psi.

I Hirst i Tejt Modern galerija stali su, kao što je i očekivano, u odbranu kontroverznog rada.

“Leptiri koji su korišćeni u ovom radu bili su iz vrsta koje su poznate po tome što mogu da prežive u kreiranim uslovima... Leptiri su živjeli posljednji dio svog životnog ciklusa u ovoj sobi. Oko 400 ih je ubacivano tokom izložbe svake nedjelje”, saopštio je portparol Tejt Modern galerije.

Visok kvalitet okruženja

Hirst tvrdi da je brinuo o leptirima, navodeći u saopštenju da je zaposlio i stručnjaka za tu vrstu insekata, koji je prilično koštao.

“Savršeni životni uslovi su im bili stvoreni i to je mnogima produžilo životni rok, s obzirom na visok kvalitet okruženja u kojem su bili i hrane koja im je obezbijeđena”, naveo je Hirst, koji je od 4. aprila do 9. septembra privukao retrospektivom više od 463.000 posjetilaca.

Tejt Modern je povodom Hirstove izložbe navela da se njegovi radovi eksplicitno bave fundamentalnim dilemama ljudskog postojanja

To je najposjećenija samostalna izložba nekog umjetnika u 12-godišnjoj istoriji Tejt Moderna, a na drugom je mjestu ako se uzmu u obzir grupne izložbe - postavka “Matis Pikaso” 2002. privukla je oko 467.000 posjetilaca.

Hirst je na retrospektivi predstavio radove iz protekle dvije decenije, uključujući ajkulu potopljenu u formaldehid (Physical Imposibility Of Death In The Mind Of Someone Living) iz 1991. godine.

Tejt Modern je povodom Hirstove izložbe navela da se njegovi radovi eksplicitno bave fundamentalnim dilemama ljudskog postojanja. Njegove stalne teme su krhkost života, društveno odbijanje da se suoči sa smrću, kao i priroda ljubavi i želje.

Mrtve životinje, koje Hirst često koristi za svoje instalacije, primoravaju publiku da razmisli o sopstvenom i društvenom odnosu prema smrti, navela je Tejt Modern galerija.

(SEEcult.org)

Bonus video: