U PRAVIM RUKAMA

Evropska atletska federacija nagradila trenera Marka Ristića

Evropska atletska federacija je Ristiću, treneru AK Tara i nacionalnom treneru za bacačke discipline u ACSG, odlučila da dodijeli ,,Evropsku trenersku nagradu”
70 pregleda 0 komentar(a)
Marko Ristić, Foto: Atletski savez Crne Gore
Marko Ristić, Foto: Atletski savez Crne Gore
Ažurirano: 16.10.2012. 21:03h

Evropska atletska federacija je na konvenciji na Malti profesoru Marku Ristiću, treneru AK Tara i nacionalnom treneru za bacačke discipline u crnogorskoj atletskoj federaciji, odlučila da dodijeli ,,Evropsku trenersku nagradu”.

Ovo prestižno priznanje dodjeljuje se za vrhunska trenerska dostignuća.

Spisak rezultata koji su trenera mojkovačke Tare kandidovali za ovo priznanje je dugačak.

Srebro Danila Ristića na Igrama malih zemalja Evrope 2011. Srebro Danijela Furtule na Prvenstvu Evrope za juniore 2011. godine, zlato na Evropskom kupu bacača do 23 godine 2012.

Furtulina norma za OI u Londonu i norma za Prvenstvo svijeta 2013. Tu su i fantastični rezultati mlađih juniorki Milice Vukadinović i Marije Bogavac. A bitan segment kojim se rukovodi EAA prilikom dodjele ovog priznanja je rad sa mlađim kategorijama, pa je i medalja sa Prvenstva Balkana četranaestogodišnje Kristine Rakočević, u konkurenciji četiri godine starijih takmičarki, preporučilo Ristića za ovo vrijedno prizanje.

"Počastvovan sam ovim priznanjem, naročito kad se ima u vidu koliko je evropska atletska scena kvalitetna i koliki je uopšte renome ovog sporta u svijetu. To se najbolje vidjelo i na Olimpijskim igrama. Nagradu doživljam kao satisfakciju za mukotrpan rad uložen prilikom formiranja i rada AK Tara, kojem pripaduju svi takmičari koje treniram. Ponosnim me čini i podatak da je nekoliko takmičara završilo i odgovarajuće studije i da su se uključili u rad kluba. Bez njih, a pogotovo Danila Ristića, ne bi bilo ovog priznanja, pošto on svoje iskustvo prenosi mlađim takmičarima. Nadam se da će ASCG, sa kojim imam sve bolju i sadržajniju saradnju, uvažiti ovo priznanje kao argumenat za ulaganje u kadar i poboljšanje uslova za razvoj bacačkih disciplina, koje treba da budu prioritet naše atletike", kazao je laureat, Marić.

A uprkos nevjerovatnim rezultatima, država nije na pravi način podržala AK Tara, kojem je za prethodnu godinu od traženih 10.000 eura od novca za razvoj sporta od Igara na sreću, dodijelila tek nešto preko 1.000 eura!

A Tara je najbolji crnogorski atletski klub i u toj godini Furtula je bio najbolji mladi sportista Crne Gore.

“Vijesti” su pokušale da saznaju razloge diskriminaciji ovog kluba prilikom raspodjele, ali Boris Bušković, zadužen ispred Vlade za raspodjelu nije našao za shodno da odgovori na pitanja “Vijesti”.