"Konte Zanović" osvojio Bijenale

Vojvodić je bila laureat i prošlog Bijenala iz 2010. godine, sa predstavom “Na ljetovanju”
96 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 18:44h

Predstava “Konte Zanović” u režiji Radmile Vojvodić najbolja je predstava u cjelini na Bijenalu crnogorskog teatra, po odluci žirija u sastavu glumac Blagoje Stefanovski, teatrolog Dragana Čolić Biljanovski, teoretičarka pozorišta Barbara Orel, arhitekta Slobodan Danko Selinkić i reditelj Petar Pejaković. Nagarde su saopštene i uručene sinoć na svečanom zatvaranju festivala u Crnogorskom narodnom pozorištu.

“Harmonija, cjelovitost i jedinstvo u svim aspektima predstave “Konte Zanović” opredjelili su žiri da većinom glasova odabere ovo djelo kao najbolju predstavu na Bijenalu crnogorskog teatra. Smatramo da predstava “Konte Zanović” hrabro i autoironično istražuje mentalitet kao univerzalnu komponentu kulture. Zagonetka Konte Zanović je istovremeno i radost življenja kako u lokalnom, tako i u globalnom kontekstu”, stoji u obrazloženju žirija, za ovu, obnovljenu predstavu, koja je prvobitno postavljena 1995. godine na Grad teatru.

Vojvodić je bila laureat i prošlog Bijenala iz 2010. godine, sa predstavom “Na ljetovanju”, kada je dobila i Nagradu za najbolju režiju.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Lidiji Dedović, za predstavu “Enciklopedija izgubljenog vremena”. Ova predstava, kako je obrazložio žiri, intuitivno, eklektički i autosarkastično iščitava fragmentarnu dramu o tranzicionom vremenu kao vremenu bez kraja, i scenski začudno je opredmećuje kao apsurd u kojem treba istrajavati”. Odluka je donijeta jednoglasno, kao i nagrada za najbolji domaći tekst koja je pripala Slobodanu Šnajderu za dramu „Encikopedija izgubljenog vremena“. Ova drama “angažovano i na savremeni način tretira političko i koja u vremenu neoliberlizma postaje tranzicijska opera”, obrazložio je žiri.

Nagrada za žensku ulogu pripala je glumici Nadi Vukčević, za širok raspon glumačkog izraza, koji se prostire od suptilnog i detajlno psihološki obrađene (oblikovane) slojevite uloge Mirjane u predstavi “Lasice” do velikopoteznog teatralnog erosa, ekspresivno i ekscesno izraženog u postdramskoj obradi predstave “Rasprava”.

“Dramski umjetnik koji svojom glumačkom strašću može da udahne život plejadi likova klasične i savremene, domaće i svjetske drame koji nas zasmiju i rasplaču i iznad svega uzbude i ostanu da žive u nama, inspirišu naša osjećanja i misli”, po jednoglasnoj odluci žirija je Srđan Grahovac, koji je dobio nagradu za mušku ulogu, za predstave “Enciklopedija izgubljenog vremena” i “Revizor”.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu, pripala je mladoj crnogorskoj glumici Jeleni Simić, za predstavu “Lukrecija iliti Ždero” Gradsko pozorišta iz Podgorice. Ona, po odluci žirija, obiljem neverbalnih i duhovitih sredstava, istovremeno ekspresivno i decentno, u kontrapunktu izgrađuje lik usahle starice koja iskri istinskom vitalnoću.

Nagrade za autora saradnika dodijeljene su scenografu Branku Hojniku za scenografiju u predstavi “Vjera, ljubav, nada”, zatim kompozitoru Ljupčetu Konstantinovu za muziku u predstavi “Konte Zanović” i Sandri Dekanić za kostimografiju u predstavi “Rasprava”.

Žiri jednoglasno dodijelio specijalno priznanje glumačkom paru Kristini Stevović i Mišu Obradoviću za predstave “Vjera, ljubav, nada” i “Lukrecija iliti Ždero”

Žiri jednoglasno dodijelio specijalno priznanje glumačkom paru Kristini Stevović i Mišu Obradoviću za predstave “Vjera, ljubav, nada” i “Lukrecija iliti Ždero”. “U ovim predstavama potvrđuju osobenost glumačke transformacije i vrhunskog artizma koji se ogleda u rasponu široke scenske igre od tragedije do stila renesasnog tipa Comedia dell arte” objasnio je žiri.

Nagrađen “Nesporazum” Veljka Mićunovića

Žiri je većinom glasova, Nagradu u Selekciji Plus dodijelio predstavi “Nesporazum” u režiji Veljka Mićunovića, a u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kamijev “Nesporazum” pročitan je u ključu moderne tragedije, koji ovu predstavu sa svim njenim akterima visoko pozicionira kao smjeli repertoarski potez, objašnjava žiri. Ovo je, pored Revizora, druga Mićunovićeva predstava u bijenalnoj konkurenciji.

Dušan Kovačević pobjednik Selekcije Off

Pobjednik Slekecije Off je Dušan Kovačević, kome je pripala nagrada za autorsko ostvarenje. Žiri je većinom glasova dodijelio nagradu glumcu Dušanu Kovačeviću za ulogu u predstavi “Maćado”.

“Dušan Kovačević šarmantnom, duhovitom glumačkom interpretacijom oživljava ideju koja njemu i “društvu iz kraja” treba da donese blagostanje. Istovremeno Kovačević kreacijom doprinosi jačanju nezavisne pozorišne produkcije”, istakao je žiri.

"Drago mi je što sam dobio nagradu baš za ulogu u predstavi "Maćado", jer je to, kako i podnaslov glasi “Projekat održivog razvoja”, koji je čitavu ekipu održao u dobroj energiji spremnoj da stvara nove, još bolje projekte. Što se tiče "šarmantne, duhovite glumačke interpretacije", mogu reći da je ne bi bilo bez odličnog teksta Gorana Ćetkovića i perfidne režije velikog Slobodana Milatovića, koji je imao osjećaj za mjeru i znao tačan dramaturški put, kako da nas, a i publiku provede od smijeha do suza. U posljednje vrijeme mi se desilo da napravim dvije uloge u nezavisnim produkcijama. Kao i sa “Maćadom”, i sa “Planom B” smo imali veliki uspjeh, kako u Crnoj Gori, tako i šire. Nastupali smo u “Ateljeu 212” u Beogradu i “Kamernom 55” u Sarajevu, pa čak sa obije predstave pozvani na nekoliko festivala, međutim, zbog nedostatka novca nismo išli. Kao koproducent “Maćada” mogu reći da je za jednog umjetnika jako korisno da osjeti taj proces nezavisne produkcije, ma koliko on bio težak, jer je na kraju velika vrijednost u onome što znata da ste napravili isključivo vašim radom, a iza toga nije stajao nikakav javni, državni budžet ili bilo koji mecena, jer su danas zaista rijetki" rekao je Dušan Kovačević.

Galerija

Bonus video: