Ukinuta presuda doktorima Mikuliću i Filipoviću za davanje i primanje mita

Ukinuta je presuda i policajcu Blagoju R. Janjušević koji je osuđen na šest mjeseci zatvora
146 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 15:33h

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je prvostepenu osuđujuću presudu kojom je radiolog Kliničkog centra u Podgorici dr Andrija J. Mikulić, optužen za krivično djelo primanje mita u produženom trajanju, osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora.

Ukinuta je presuda i policajcu Blagoju R. Janjušević koji je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog primanja mita putem pomaganja, kao i dr Mladenu B. Filipoviću, direktor Poliklinike "Filipović" u Podgorici, koji je oslobođen optužbe za davanje mita.

Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuću presudu bivšem sudiji nikšićkog Osnovnog suda Božu V. Blagojević za davanje mita, odnosno da je dao novac za liječenje svog brata Radovana.

Prvostepenu presudu u decembru prošle godine izreklo je krivično vijeće sudije Ratka Ćupića u Višem sudu u Podgorici.

U odluci Apelacionog suda se između ostalog navodi da radnja Mikulića ne predstavlja krivično djelo primanje mita, kako to navodi prvostepeni sud, jer se ona sastoji u naknadnom primanju poklona i ne sadrži bitni elemenat bića krivičnog djela i nije dovedena u vezu sa izvršenom službenom radnjom. Osim tog propusta, u rješenju piše da je izreka prvostepene presude nejasna i protivrječna samoj sebi i da se nije mogla sa sigurnošću ispitati.

U odluci Apelacionog suda se između ostalog navodi da radnja Mikulića ne predstavlja krivično djelo primanje mita, kako to navodi Viši sud

“Od Višeg suda je očigledno da je izostala svestranija i detaljnija ocjena dokaza pribavljenih mjerama tajnog nadzora”, smatraju sudije Apelacionog suda.

Oni su ukazali na nedostatke i propuste u prvostepenoj presudi, u odnosu na advokata Zorana Drakulovića, protiv kojeg je obustavljen krivični postupak zbog smrti, pa sud u uvodnom dijelu nije trebalo da navodi da se i protiv ovog optuženog vodi postupak zbog krivičnog djela davanje mita.

Prema optužnici, Mikulić je od kraja novembra do 03. decembra 2010. godine, kao ljekar specijalista radiolog zaposlen u Centru za radiološku dijagnostiku Kliničkog centra, zahtijevao i primio poklon koji mu je obećao i dao Drakulović u iznosu od 50 eura.

Mikulić i Drakulović sastali su se 3. decembra u blizini ugostiteljskog objekta "Kristal" u Podgorici, gdje je Drakuloviću predao koverat sa snimcima, a Drakulović njemu 50 eura koje mu je prethodno obećao.

Mikulić se, prema optužnici, dogovorio da za 100 eura izvrši ljekarski pregled magnetnom rezonancom Radosavu Spaleviću iz Berana. Kada je Spalević došao u KC, Mikulić mu je na magnetnoj rezonanci snimio kičmu, a zatim napisao specijalistički izvještaj. U optužnici se dodaje da je Mikulić u ljekarskoj sobi Spaleviću predao ljekarske nalaze, a ovaj njemu 100 eura.

“Mikulić je nakon izvršenog CT pregleda Ajše Curović, od njenog sina Hasana Curovića, tražio i dobio 200 eura, koje mu je predao u Baru”, piše u optužnici.

Galerija

Bonus video: