Književno blago sekretarice: Kafkini rukopisi, crteži, pisma

Dokumente koji su predmet spora 1939. Kafkin prijatelj Maks Brod donio je iz Praga u Tel Aviv
120 pregleda 0 komentar(a)
Franc Kafka, Foto: Blogs.forward.com
Franc Kafka, Foto: Blogs.forward.com
Ažurirano: 16.10.2012. 12:41h

Rukopisi, dnevnici, crteži i lična pisma Franca Kafke i njegovog prijatelja Maksa Broda pripašće Nacionalnoj biblioteci u Jerusalimu, nakon što su pet godina bili predmet spora na sudu u Tel Avivu, između te biblioteke i dvije sestre iz Izraela, piše dnevni list Haaretz.

Haaretz presudu ocjenjuje 'dramatičnom' i predviđa da će poražena strana u sporu uložiti žalbu. Dokumente koji su predmet spora 1939. Brod je donio iz Praga u Tel Aviv.

Njegovom smrću 1968. njegovi i Kafkini rukopisi ostali su u stanu njegove sekretarice Ester Hofe.

Po listu Haaretz, dva arhiva, Kafkin i Brodov, sadrže desetine hiljada stranica

Tokom sudskog postupka pokazalo se da je Brod želio da se rukopisi daju javnom arhivu, ali ih je Hofe stavila u sef i dio prodala zaradivši milione dolara.

Naslijedile književno blago

Nakon njene smrti, njene kćeri Eva Hofe i Rut Visler, koja je preminula prije nekoliko mjeseci, istakle su svoje pravo da naslijede to književno blago. Sutkinja Dalia Kopelman suda za porodična pitanja u Tel Avivu je, međutim, presudila da Ester Hofe nije imala pravo da pokloni svojim kćerima te dokumente koji su 40 godina bili nedostupni istraživačima.

Nacionalna biblioteka, navodi list, planira u budućnosti te dokumente da objavi na internetu

Po listu Haaretz, dva arhiva, Kafkin i Brodov, još uvijek sveukupno sadrže desetine hiljada stranica koje stručnjaci Nacionalne biblioteke u Jerusalimu sada treba da srede.

Između ostalog, sadrže i njihovo dopisivanje s važnim piscima poput Stefana Cvajga, a i bilježnice u koje je Kafka pisao domaće zadatke dok je učio hebrejski.

Nacionalna biblioteka, navodi list, planira u budućnosti te dokumente da objavi na internetu.

Bonus video: